Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΟΓΕ τίμησε την Δανάη Στρατηγοπούλου

Με εκδήλωση προς τιμήν της αγωνίστριας καλλιτέχνιδας και λογοτέχνιδας, η Ομοσπονδία εγκαινίασε πανελλαδική καμπάνια με σύνθημα «Αντίσταση στην τηλεβαρβαρότητα»

Τότε, στα χρόνια της Κατοχής, τραγουδώντας στο «Αλσος» στο Πεδίον του Αρεως, ξεσήκωνε 2.000 Αθηναίους λέγοντας... απλώς τη «Σαμιώτισσα». Για τον «χαμό» που δημιουργούσε έφτασε ως την Ασφάλεια, «μα τι λες και ξεσηκώνεις έτσι τον κόσμο;», τη ρώτησαν, «Τη Σαμιώτισσα», απάντησε εκείνη, κανείς δεν την πίστεψε, ήξεραν όλοι άλλωστε τις ιδέες της, αλλά και τον τελικό προορισμό των χρημάτων της: Τα έδινε στο ΕΑΜ. Της ζητήθηκε κατάλογος με τα τραγούδια που ερμηνεύει, τους πήγε χίλιους τίτλους και τους άφησε άναυδους: «Είμαι ευσυνείδητη καλλιτέχνις, σας έφερα να δείτε πόσο καλά υπηρετώ το ελληνικό τραγούδι!». Για την ειρωνεία και τη δράση της οδηγήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ, μετά αλλού, κι αλλού. Βασανίστηκε, ταλαιπωρήθηκε, αλλά δεν απαρνήθηκε ποτέ τις αρχές της.

Σήμερα, στα 90 της χρόνια, η Δανάη Στρατηγοπούλου, η φωνή που ερμήνευσε τα περισσότερα αγαπημένα τραγούδια του Αττίκ, και όχι μόνον, ελάχιστα διαφέρει από κείνη τη νέα, «θρασύτατη» κοπέλα της Κατοχής. Και το απέδειξε το απόγευμα της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης (αφορμή γι' αυτήν η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας) που τιμητικά της αφιέρωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Εγκαινιάζουμε σήμερα», είπε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, «την πανελλαδική μας καμπάνια με σύνθημα "Αντίσταση στην τηλεβαρβαρότητα", μια αγωνιστική και ποικιλόμορφη εκστρατεία ανάμεσα στις γυναίκες της χώρας μας. Είναι σημειολογικό κι όχι τυχαίο ότι η κόντρα μας με την τηλεβαρβαρότητα ξεκινάει με την τιμητική της Δ. Στρατηγοπούλου».

Οταν η τιμώμενη αγωνίστρια καλλιτέχνιδα, λογοτέχνιδα και μεταφράστρια ανέβηκε στο βήμα είπε με χιούμορ που τσάκιζε κόκαλα: «Αυτή την εποχή συνεχώς αγανακτισμένη είμαι. Με το σύστημα, που, πέραν όλων των άλλων, θέλει κυρίως να σκοτώσει τις γυναίκες. Τις αδυνατίζει, τις γδύνει, τις βάζει να περπατούν πάνω σε ψηλά τακούνια, μήπως και σκοτωθούν νωρίτερα!». Επιβεβαίωσε έτσι η Δ. Στρατηγοπούλου αυτό που νωρίτερα είπε γι' αυτήν ο κριτικός του θεάτρου Κ. Γεωργουσόπουλος, μιλώντας για τη ζωή και το έργο της: «Η Δανάη, πέρα απ' το ότι είναι σπουδαία καλλιτέχνις, είναι πνευματική προσωπικότητα, απ' αυτές που σημαδεύουν εποχές. Ο,τι και να κάνει, ό,τι και να πει είναι πράξη βαθέος πολιτικού λόγου»...

Η προχτεσινή βραδιά ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στην Δ. Στρατηγοπούλου. Στη γυναίκα, που, όπως είπε ο Κ. Γεωργουσόπουλος, «έμαθε στις νεότερες γενιές τη μουσική της γλώσσας. Γιατί η Δανάη ακόμα τραγουδά με περισπωμένες και δασείες»! Πολλά θα μπορούσαν ακόμα να γραφούν για την τραγουδίστρια, που, μετά το θάνατο του άντρα της, έφυγε στη Χιλή, μετέφρασε Πάμπλο Νερούντα κάνοντάς τον γνωστό στη χώρα μας, δίδαξε δημοτικό τραγούδι στο πανεπιστήμιο του Σαντιάγο, μετέφρασε Ελληνες ποιητές στα γαλλικά, Λόρκα στα ελληνικά. «Η ποιότητα, συνέχισε ο Κ. Γεωργουσόπουλος, είναι άμυνα σε κάθε είδους τυραννία. Ετσι και η Δανάη στην Κατοχή. Μπορεί να φυλακίστηκε, να βασανίστηκε, να ακολούθησαν δύσκολοι γι' αυτήν καιροί, αλλά ουδέποτε ευτέλισε το επάγγελμά της, κράτησε πάντα το κύρος και την αξιοπρέπειά της. Εμεινε πάντα αταλάντευτη, στην κορυφή του λειτουργήματος που άσκησε μέσα απ' τη δουλιά της. Γιατί η Δανάη ήταν πάντα στην υπηρεσία του λαού». Ο Κ. Γεωργουσόπουλος επισήμανε ότι η Δ. Στρατηγοπούλου παραμένει ένας βαθύτατα ενημερωμένος πολίτης, «διαβάζει τα πάντα, γνωρίζει τα πάντα, γιατί ακριβώς είναι βαθύτατα πολιτικός άνθρωπος». Χαρακτήρισε την ποίησή της - γιατί γράφει και ποιήματα - «έξοχη, πολιτική, σαρκαστική και τρομερά ειρωνική». «Αν θέλεις να γράψεις για ελευθερία, βγάλε δυο λεπτά τις αλυσίδες σου...», γράφει η Δ. Στρατηγοπούλου σ' ένα απ' τα ποιήματά της, που απαγγέλθηκαν προχτές βράδυ. «Αν θες να γράψεις για τον θάνατο, περίμενε πρώτα να πεθάνεις».

Η προχτεσινή εκδήλωση της ΟΓΕ ξεκίνησε με την ομιλία της προέδρου, Κ. Μπουντούρογλου, που έκανε έναν πολιτικό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, μίλησε για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια πολέμου και το αντίπαλο δέος που «άρχισαν να κτίζουν οι λαοί». Αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες του πολιτισμού. «Ο πολιτισμός αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στον αγώνα μας για να εξαλειφθούν οι αδικίες και οι διακρίσεις σε βάρος μας», είπε.

Το επόμενο ραντεβού της η Ομοσπονδία το δίνει στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 15ης του Φλεβάρη και την επόμενη μέρα (16 του Φλεβάρη) - στα πλαίσια της πολιτιστικής της καμπάνιας - πάει θέατρο, στην παράσταση «Ο Βροχοποιός».

Στην εκδήλωση της ΟΓΕ μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η ηθοποιός Αλ. Παΐζη, ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Β. Κολοβός.

Τραγούδια της Στρατηγοπούλου ερμήνευσε μοναδικά η Λήδα Χαλκιαδάκη, ενώ στο πιάνο συνόδευε ο Γ. Καλκάνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ