Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΕ
«Οχι» στο «πλημμυρόσημο»

Τα αντιπλημμυρικά είναι υποχρέωση του κράτους, το οποίο καθυστερεί την υλοποίησή τους και δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ιδιώτες

Αντίθετο με την πρόθεση της κυβέρνησης να κατασκευάσει τα αντιπλημμυρικά έργα με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, η οποία συνεπάγεται την επιβολή «πλημμυρόσημου» στους κατοίκους, είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Οπως δήλωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποί του Γ. Αλαβάνος, Α. Κοτζαμπασάκης και Ρ. Ξαρχάκου, «τα αντιπλημμυρικά έργα και οι βασικές υποδομές της χώρας δεν είναι από τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν σε διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες, αλλά είναι έργα που πρέπει να κατασκευαστούν από πόρους της πολιτείας».

Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ επισήμαναν ότι η καθυστέρηση του κράτους στην κατασκευή των αναγκαίων υποδομών έχει πολλαπλασιάσει τα προβλήματα, ενώ πρόσθεσαν ότι, για να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα με αυτοχρηματοδότηση, θα πρέπει να επιβληθεί φόρος (σ.σ. «χαράτσι»), αλλά ακόμη και διεθνώς δεν έχει αντιμετωπιστεί ένας τέτοιος μηχανισμός τελών στον τομέα αυτόν. Τόνισαν ακόμη ότι παρά τις πλημμύρες, που, με πρωτοφανή συχνότητα και έκταση πλήττουν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε οξύτατα προβλήματα ανεπάρκειας υδατικών πόρων, επειδή δεν έχουμε προχωρήσει στη σύνταξη ενός εθνικού προγράμματος για τη διαχείρισή τους.

Οπως επισήμαναν ακόμη οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας δεν τηρούνται οι κανόνες περιβαλλοντικού σχεδιασμού, με συνέπεια να δημιουργούνται ανατάξιμες καταστάσεις στα υπόγεια νερά, στο φυσικό περιβάλλον κ.ά. Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται, επίσης, συστηματικά από την κατασκευή κλειστών χειμάρρων και ποταμών μεγάλης υδρολογικής παροχής, γιατί εκτός από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις, αυξάνουν τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων, λόγω έμφραξής τους από φερτά υλικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η άποψη του ΤΕΕ για τα έργα του Κηφισού. Σύμφωνα με αυτήν, παρότι η σημερινή παροχετευτικότητα ανέρχεται σε 500 κυβικά ανά δευτερόλεπτο και με τα έργα θα αυξηθεί στα 1.400, δεν μπορεί να κριθεί επαρκής (δηλαδή θα εξακολουθούμε να πλημμυρίζουμε), καθώς συνεχίζεται η επέκταση του Λεκανοπεδίου και αυξάνεται διαρκώς ο συντελεστής απορροής με το κλείσιμο χειμάρρων κ.λπ. Αντίστοιχα, προβλήματα και για τους ίδιους λόγους θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται με εντεινόμενο βαθμό - πρόβλεψαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ - σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στα Μεσόγεια (ρέμα Ραφήνας), στο Θριάσιο (Σαρανταπόταμος) και Ρέμα Αγίου Ιωάννη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ