Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Παραλίγο ο εφιάλτης του 1994

Τον εφιάλτη του 1994 κινδύνεψε να ξαναζήσει η Θεσσαλία το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς, λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, τα ποτάμια «φούσκωσαν» και παραλίγο να ξεχειλίσουν και να κατακλύσουν την περιοχή. Και μπορεί το «μοιραίο» ν' αποφεύχτηκε - την τελευταία στιγμή κι ενώ τα νερά ήταν στο χείλος των ποταμιών, η βροχή σταμάτησε στα ορεινά και στον κάμπο κι έτσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της στάθμης των νερών - πλην όμως, καταστροφές έγιναν. Οι καλλιέργειες - κυρίως με σιτηρά - έχουν «πνιγεί», ενώ και αποθήκες και σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Ο κίνδυνος δεν πέρασε, βεβαίως, καθώς τα ποτάμια παραμένουν «φουσκωμένα» και μια νέα βροχή μπορεί να τα ξεχειλίσει. Η στάθμη στον Πηνειό, χτες βράδυ, ήταν τα 6,80 μέτρα, με όριο ασφαλείας τα 7 μέτρα.

Ιδιαίτερα επλήγησαν περιοχές των Δήμων Παμίσου, Σελάνων, Αρνης, Παλαμά της Καρδίτσας. Ακόμα, η πολύπαθη περιοχή Φαρκαδόνας των Τρικάλων, καθώς και τα χωριά Βαλομάνδρι, Νομή και Κεραμίδι. Ζημιές, επίσης, έχουμε στα παράλια της Λάρισας (πλημμύρισαν 8 σπίτια κι αποθήκες στον Αγιόκαμπο). Στο Δήμο Αφετών Πηλίου, ένας χείμαρρος προκάλεσε κατολίσθηση και «έπνιξε» 5 σπίτια, τα οποία χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέα.

Χαρακτηριστικό για την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας είναι το γεγονός ότι από τα 19 δισ. δραχμές που είχε υποσχεθεί μετά τις μεγάλες καταστροφές του 1994 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, πως θα δοθούν άμεσα, τελικά το ποσό έγινε 12,5 δισ., και από αυτά, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί μόνον 4,3 δισ. δρχ.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, αφού σημειώνει ότι «η έλλειψη των αναγκαίων έργων υποδομής - αντιπλημμυρικών, αποστραγγιστικών, αρδευτικών - έχει μετατρέψει τη Θεσσαλία σε έρμαιο των καιρικών συνθηκών», υπογραμμίζει πως «η ευθύνη για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικής θωράκισης στη Θεσσαλία βαρύνει αποκλειστικά την πολιτική των κυβερνήσεων». Τέλος, καλεί τους πλημμυροπαθείς, αλλά και όλο το θεσσαλικό λαό, να αγωνιστούν για ν' ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική που δημιουργεί και οξύνει τα λαϊκά προβλήματα, για να κατασκευαστούν τα μεγάλα έργα υποδομής, να αποζημιωθούν, έγκαιρα, όλοι οι πλημμυρόπληκτοι για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν, επίσης, η ΝΑΣ Καρδίτσας και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ