Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Οχι σε δύο αιολικά πάρκα

Στην άρνηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) «σκόνταψαν» τα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης για την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων, εκ των οποίων το ένα επρόκειτο να εγκατασταθεί στην Εύβοια και το δεύτερο στη Λακωνία.

Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτές προσφυγές περιβαλλοντικών και πολιτιστικών συλλόγων των δύο αυτών περιοχών, που ζητούσαν να ακυρωθούν αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με τις οποίες προγραμματίζονταν η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου (172/03) επισημαίνεται ότι ναι μεν σύμφωνα με το νεότερο νόμο 2941/01 επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε δασικές εκτάσεις, εφόσον πληρούν διάφορες προϋποθέσεις, ωστόσο το ΣτΕ έκρινε ότι οι διατάξεις αυτές δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε δίκες που ήταν εκκρεμείς μέχρι τη δημοσίευση του νόμου στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Παράλληλα, το ΣτΕ προσθέτει ότι με την παλαιότερη νομοθεσία (νόμος 2244/94 σε συνδυασμό με το νόμο 998/79) δεν επιτρέπονταν να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα σε δασικές εκτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ