Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Αμεση ανάγκη τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Τάκης Τσιόγκας

Πλημμυρισμένα χωράφια στην Καρδίτσα

Eurokinissi

Πλημμυρισμένα χωράφια στην Καρδίτσα
Την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων και την πλήρη αποζημίωση των πλημμυρόπληκτων της Θεσσαλίας, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας.

Οπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, οι βροχές των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες περιοχές στην Καρδίτσα, τη Φαρκαδώνα και τη Λάρισα. Προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, κινδύνεψαν άνθρωποι και για μια ακόμα φορά ανέδειξαν την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής που την έχει μετατρέψει σε έρμαιο των καιρικών συνθηκών. Ετσι, το καλοκαίρι λόγω ανομβρίας σημειώνεται έλλειψη νερού και το χειμώνα με συνήθεις βροχοπτώσεις σημειώνονται πλημμύρες και καταστροφές.

Παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές εξαγγελίες, τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα είτε προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς είτε έχουν σταματήσει, ενώ αποπερατώθηκαν μόνο κάποια έργα μικρής εμβέλειας. Και αν ακόμα ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, δε θα υπάρξει αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, αν δε γίνουν φράγματα στον ορεινό όγκο που θα λειτουργούν ως αντιπλημμυρικά το χειμώνα και αρδευτικά το καλοκαίρι.

Ο Τ. Τσιόγκας ρωτά τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση: Για να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα και να δρομολογηθούν τα μεγάλα έργα (εκτροπή Αχελώου, φράγματα Πύλης - Μουζακίου, ολοκλήρωση Σμόκοβου κ.ά.). Να αποζημιωθούν έγκαιρα για το 100% των ζημιών όλοι οι πλημμυρόπληκτοι.

Στα χωράφια μένει η παραγωγή

Η παρατεταμένη φετινή κακοκαιρία έχει ως αποτέλεσμα μέρος της σοδειάς βαμβακιού, καλαμποκιού και τεύτλων να μένει στα χωράφια, αφού είναι αδύνατη η συγκομιδή τους στα πλημμυρισμένα χωράφια.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Αναφορά του ο βουλευτής Τ. Τσιόγκας, ζητώντας την αποζημίωση της παραγωγής που έχει μείνει στα χωράφια. Ο υφυπουργός Γεωργίας Ευ. Αργύρης στην τοποθέτησή του είπε ότι ο ΕΛΓΑ λόγω ακριβώς αυτού του προβλήματος έδωσε παράταση στους παραγωγούς προκειμένου να καταθέσουν εκτός προθεσμίας τις σχετικές αιτήσεις αποζημίωσης. Ανέφερε επίσης ότι με βάση τον κανονισμό που ισχύει για το βαμβάκι, είναι δυνατόν να «ανοίξει» ορισμένες μέρες το Μάρτη η εκκοκκιστική περίοδος και να παραδοθεί η ποσότητα που σήμερα λόγω κακοκαιρίας μένει στα χωράφια. Διαβεβαίωσε δε ότι η παραγωγή που δε θα μαζευτεί θα αποζημιωθεί.

Ο Τ. Τσιόγκας τόνισε ότι το πρόβλημα δεν έχει σταματήσει ούτε σήμερα, καθώς οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται και ζήτησε να διασφαλιστεί πλήρως η αποζημίωση της παραγωγής που μένει στα χωράφια. Εφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Μακρυχωρίου Λάρισας, όπου σε 2.000 στρέμματα βαμβακιού μένει αμάζευτο και το πρώτο και το δεύτερο «χέρι», ενώ σε 3.000 στρέμματα μόνο το δεύτερο. Με την ευκαιρία έθεσε και το θέμα της έλλειψης των απαραίτητων έργων υποδομής, ζητώντας την πραγματοποίηση αποστραγγιστικών έργων στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ