Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Αντίθετο το ΚΚΕ στην «ανεξάρτητη Αρχή»

Την αντίθεση του ΚΚΕ, στη θεσμοθέτηση της «Ανεξάρτητης Επιτροπής για το Απόρρητο των Επικοινωνιών», εξέφρασε χτες ο βουλευτής του Κόμματος, Αγγελος Τζέκης τοποθετούμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοθέτημα. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχτηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

«Για μας, η βασική διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει ο διακομματικός έλεγχος για την προστασία του απορρήτου», επισήμανε ο Αγγελος Τζέκης, σημειώνοντας ότι «αφαιρείται μια πολύ σοβαρή αρμοδιότητα από ένα διακομματικό όργανο», για «να πεταχτούν έξω τα κόμματα». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ενημέρωση των κομμάτων να περιορίζεται σε αυτήν που θα έχουν από την καινούρια «Αρχή». Να υπενθυμίσουμε ότι για το θέμα λειτουργούσε έως σήμερα διακομματική επιτροπή της Βουλής.

Ειδικά, όσον αφορά στη δημιουργία «Ανεξάρτητης Αρχής», ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως αρχές αυτού του είδους «είναι μόνο κατά το όνομα ανεξάρτητες». Δεν μπορούν να λειτουργήσουν έξω από το νομικό πλαίσιο που υπάρχει και «είναι άμεσα εξαρτημένες από την εκάστοτε πλειοψηφία της Βουλής». Διατυπώνοντας συνολικά την αντίθεση του ΚΚΕ στην πρακτική των «Ανεξάρτητων Αρχών», σημείωσε ότι «η συνεχής ίδρυση και επέκταση των ανεξαρτήτων αρχών δεν αποτελεί λύση», αφού «εμφανίζονται δημαγωγικά ως πανάκεια», ενώ «είναι μια προσπάθεια απόκρυψης των κυβερνητικών ευθυνών». Μάλιστα, ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε για τα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες επιτροπές (όπως τα ΜΜΕ κλπ.) ότι «αυτά τα προβλήματα είναι συνυφασμένα με το πολιτικό σύστημα», προσθέτοντας πως «πιστεύουμε ότι βασικό στοιχείο, για να αλλάξει η κατάσταση είναι ο εκδημοκρατισμός της δημόσιας ζωής».

Τοποθετούμενος για επιμέρους πλευρές του νομοθετήματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «διατηρείται το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στα όργανα που αποφασίζουν για την άρση του απορρήτου», αλλά «δεν μπορεί ένα πρόσωπο να αποφασίζει για την άρση του απορρήτου. Πρέπει να δίνεται το δικαίωμα της προσφυγής». Επίσης, υπογράμμισε ότι «εξασφαλίζεται η παρέμβαση της κυβέρνησης», αφού «ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να κινήσει πειθαρχική διαδικασία για τον πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής». Παράλληλα, ο Αγγελος Τζέκης υπενθύμισε το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο έρχεται για ψήφιση αυτό το νομοθέτημα, αφού συνολικότερα η κυβέρνηση και η ΕΕ, επιχειρεί, με πρόσχημα την τρομοκρατία, «να χτυπήσει κυριαρχικά, συλλογικά και ατομικά δικαιώματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψήφισαν την περαίωση (2010-10-01 00:00:00.0)
Κεφαλικός φόρος για τους «μικρούς»... (2010-09-30 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ αντιπαλεύει τη λογική της ελεημοσύνης (2009-12-03 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή το νομοσχέδιο (2006-10-04 00:00:00.0)
Η ανεργία «φώλιασε» στη Δράμα (2004-06-05 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την πετρελαϊκή κρίση (2000-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ