Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΤ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης

Από κινητοποίηση των κατοίκων της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης

Eurokinissi

Από κινητοποίηση των κατοίκων της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης
Δεντροφύτευση του χώρου που η ΔΕΗ σχεδιάζει την εγκατάσταση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) ξεκινούν την ερχόμενη Κυριακή το πρωί, οι κάτοικοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης. Παράλληλα, όπως τόνισαν στην προχτεσινή σχετική συζήτηση που οργάνωσαν οι δημοτικές αρχές των δύο πόλεων και η Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα, είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα και να αναπτύξουν τον αγώνα τους, ώστε να αποτρέψουν τη συνέχιση αυτού του έργου.

Στην κατάργηση κάθε έννοιας δημοσίου αγαθού, στη θέσπιση της χειρότερης νομοθεσίας από καταβολής κόσμου για το περιβάλλον από τη σημερινή κυβέρνηση, στα συμφέροντα που παίζονται μέσα και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Συμβουλίου της Ευρώπης επισήμανε στην τοποθέτησή της η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της παραπάνω επιτροπής. Παράλληλα, επισήμανε την ύπαρξη ΝΑΤΟικής βάσης μέσα στον Υμηττό και, αφού έκανε λόγο για το νομοσχέδιο περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, όπου ο καθένας ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσει την ιδιοκτησία του, την εκμετάλλευση του αιγιαλού από τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά και στον υποδειγματικό αγώνα που έχει αναπτυχθεί σε άλλες περιοχές, όπως στο εργοστάσιο της TVX, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να μην το βάλουν κάτω και να συνεχίσουν τον αγώνα τους στον οποίο το ΚΚΕ θα είναι κοντά τους.

Αξιοσημείωτη στη διάρκεια της συζήτησης ήταν η τοποθέτηση του Γ. Χριστοφορίδη, εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και του προέδρου του Μ. Δεκλερή (τέως προέδρου του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας). Αφού επισήμανε την αντισυνταγματικότητα του νόμου που προωθεί τη χωροθέτηση του έργου, τόνισε ότι «το έργο αυτό είναι παράνομο και επειδή ο Υμηττός αποτελεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, αλλά και επειδή -όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων- υπάρχει διχογνωμία των επιστημόνων. Αρα τίθεται σε ισχύ η αρχή της προφύλαξης. Δηλαδή εκ προοιμίου να αποφεύγεται κάθε δραστηριότητα που οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει για τις επιπτώσεις». Επισήμανε επίσης πως στη χώρα μας οι Περιβαλλοντικές Μελέτες παραγγέλλονται και πως στο συγκεκριμένο έργο δεν υπάρχει η άποψη του πλέον αρμόδιου, που είναι γιατρός εξειδικευμένος στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Εξίσου αποκαλυπτική όμως ήταν και η τοποθέτηση του Π. Ιατρού, εκπροσώπου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. «Η ΔΕΗ, τόνισε, θέλει να φέρει το θέμα στο πεδίο του ιδιοκτησιακού και της ακτινοβολίας, γιατί στο θέμα των χημικών που χρησιμοποιεί σε αυτές τις εγκαταστάσεις δεν μπορεί να παίξει». Αφού αναφέρθηκε στα ατυχήματα που συνέβησαν και σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Βόρεια Ελλάδα και στην επικινδυνότητα των χημικών υλικών που χρησιμοποιεί, σε περίπτωση πυρκαγιάς, δήλωσε ότι η ΔΕΗ μπορεί να εφοδιαστεί με ακίνδυνα υλικά, αλλά δεν το κάνει.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Χριστίνα Τσεντούρου μέλος της ΚΕ, βουλευτές όλων των κομμάτων, εκπρόσωποι δεκάδων συλλόγων και μαζικών φορέων της περιοχής και πλήθος κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ