Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασκήσεις επί χάρτου για μέτρα πολέμου

Καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα επέμβαση στο Ιράκ, το οικονομικό επιτελείο κάνει ασκήσεις επί χάρτου με μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου

Σενάρια λήψης μέτρων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι εξελίξεις από την επαπειλούμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ, ξεπεράσουν ορισμένα δεδομένα, όπως το ύψος της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, αλλά κυρίως τη διάρκεια της κρίσης. Στην κατεύθυνση αυτή εκφράζονται φόβοι, ότι αυτό που κομψά χαρακτηρίζεται σαν «γεωπολιτική αστάθεια» λόγω των εξελίξεων στο Ιράκ, μπορεί να διαρκέσει για μήνες... Οι φόβοι που εκφράζονται από παράγοντες της ΕΕ, είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη - η επέμβαση στο Ιράκ - θα πλήξει την προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία για τρία περίπου χρόνια διέρχεται περίοδο οικονομικής ύφεσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, η πρόβλεψη για ασθενή ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 0,9% για το 2003, σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ, μπορεί να αντιστραφεί ακόμα και σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αμεση παρενέργεια μίας τέτοιας εξέλιξης θα είναι φυσικά η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και ένα νέο κύμα πληθωρισμού που απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία.

Για τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, στη διάρκεια της χτεσινής αυτής ενημέρωσης των δημοσιογράφων απάντησε σιβυλλικά: «Οταν υπάρχουν γεωπολιτικές αβεβαιότητες - είπε με νόημα - κάποιες οικονομικές δραστηριότητες θίγονται». Επιχειρώντας να δώσει μια νότα αισιοδοξίας, τη στιγμή που πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου πάνω από το Ιράκ μετά τα την προχτεσινή ομιλία του Ππροέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους - ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 3,8% της ελληνικής οικονομίας έχει ενσωματώσει και την πιθανότητα εκδήλωσης μιας τέτοιας κρίσης..

Την ανησυχία του, για τις επιπτώσεις που θα έχει η υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ για επίθεση στο Ιράκ, εξέφρασε προχτές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ηγεσία του Συνδέσμου Ευρωπαίων Βιομηχάνων (αναφερόμενος στις επιπτώσεις που υπάρχουν ήδη στα διεθνή χρηματιστήρια), ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», διατύπωσε την άποψη πως ένας πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί «το σημαντικότερο κίνδυνο» για τις προοπτικές ανάκαμψης στις οικονομίες των χωρών - μελών της ΕΕ και την αξιόπιστη διαχείριση της κρίσης που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ