Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αμεση αποκατάσταση των ζημιών από πλημμύρες ζητά το ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση για την Αργολίδα συζητήθηκε χτες. Ερωτήσεις για τη Λάρισα και τη Χίο κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος

Καταστροφές από τις πλημμύρες στο χωριό Ιρια της Αργολίδας

Eurokinissi

Καταστροφές από τις πλημμύρες στο χωριό Ιρια της Αργολίδας
Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή των Ιρίων Αργολίδας είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πρόσφατα χιλιάδες στρέμματα αγροτικής περιοχής, αλλά η κυβέρνηση επιμένει να ισχυρίζεται ότι τα σχετικά έργα είναι επαρκή.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Παν. Κοσιώνης, αλλά ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, αφού είπε ότι ο ΕΛΓΑ το συντομότερο δυνατό θα αποζημιώσει τους πληγέντες, ισχυρίστηκε ότι στην περιοχή έγιναν από το 1996 αρκετά αντιπλημμυρικά έργα, με προϋπολογισμό 1,2 δισ. δραχμές. Τέτοια έγιναν στα Ιρια, στον Κιβέριο, στην Κάντια, ενώ υπάρχει μελέτη για αντιπλημμυρικό φράγμα στον χείμαρρο Ξηριά. Είπε δε ότι ήδη δόθηκαν τις τελευταίες μέρες 300.000 ευρώ στη Νομαρχία Αργολίδας, για να αντιμετωπίσει κάποια έκτακτα προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο.

Ο Παν. Κοσιώνης τόνισε ότι έχει άμεση προσωπική αντίληψη και για τις καταστροφές που έγιναν, για τις οποίες κανένας δεν ξέρει πότε θα δοθούν αποζημιώσεις, αλλά και για τα αντιπλημμυρικά έργα που υπάρχουν. Δεν έχει γίνει τίποτα σχεδόν, είπε, για τη διευθέτηση των χειμάρρων και ολόκληρη η περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου αυτό που ζητάει εδώ και 50 χρόνια είναι διευθέτηση των υδάτινων πόρων και των χειμάρρων. Η κατάσταση, πρόσθεσε, είναι επικίνδυνη και χρειάζεται επιτόπια έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Για το Νομό Λάρισας

Στα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησαν στη Λάρισα και στη Χίο οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, αναφέρονται οι δύο Ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση που αναφέρεται στη Λάρισα και συγκεκριμένα στα διαμερίσματα του Δήμου Κάτω Ολύμπου - την υπογράφουν οι Τ. Τσιόγκας, Ν. Γκατζής και Αντ. Σκυλλάκος - τονίζεται ότι: Καταστράφηκαν οι περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι, καθώς και τα χαντάκια μέσα στα οποία μαζεύεται και ρέει το νερό. Ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης του δημοτικού διαμερίσματος Κρανιάς έχει σπάσει, με αποτέλεσμα χώματα και νερά της βροχής να ανακατεύονται με το πόσιμο νερό. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι κεντρικοί αγωγοί ύδρευσης της Κρανιάς και της Ραψάνης, καθώς και όλο το δίκτυο ύδρευσης του Πυργετού αποτελούνται από αμιαντοσωλήνες και έχουν κατασκευαστεί πριν από 30 χρόνια!

Επίσης - υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - εξαιτίας της έλλειψης αποστραγγιστικών έργων, πλημμύρισαν και οι παραλιακοί οικισμοί Καστρί, Λουτρό και Μεσάγγαλα. «Για την αποκατάσταση αυτών των ζημιών, την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης και την κατασκευή αποστραγγιστικών έργων στην περιοχή, είναι αναγκαίο να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Δήμο Κάτω Ολύμπου, στον οποίο - ας σημειωθεί - δεν έχουν ακόμα δοθεί ούτε τα οφειλόμενα ποσά απ' τους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ», τονίζουν οι τρεις βουλευτές. Τέλος ρωτούν τον υπουργό Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης «εάν θα παρέμβει ώστε άμεσα να δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση και να αποδοθούν τα οφειλόμενα ποσά απ' τους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ στο Δήμο Κ. Ολύμπου».

Για τη Χίο

Στις 19 Γενάρη, στη Χίο, οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις ξεχείλισαν τον ποταμό Κοκκαλά, με αποτέλεσμα οι περιοχές των Δήμων Χίου και Αγ. Μηνά (Κάμπος, Λευκωνιά και Φραγκοβούνι) να δεχτούν μεγάλες ποσότητες νερού. «Ο στρεβλός σχεδιασμός, η κακή εκτέλεση των δημοσίων έργων, η καταπάτηση του ποταμού και των χειμάρρων, καθώς και το κλείσιμο των νεροδιαβάσεων έχουν οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις», αναφέρουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Ν. Γκατζής.

Συγκεκριμένα, η δημιουργία του δρόμου Χίου - Μεστών, λίγες δεκάδες μέτρα απ' τη θάλασσα, δρα ως ανασχετικό έργο, δημιουργώντας τεχνητή λίμνη. Αποτέλεσμα ήταν να πνιγούν πολλά ζώα, να πλημμυρίσουν περιβόλια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, να γίνουν μεγάλες ζημιές σε σπίτια και οικοσκευές (οι ζημιές υπολογίζονται να ανέρχονται περίπου στις 27.000 ευρώ). Επίσης σημαντικές ζημιές έγιναν σε επιχειρήσεις (συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ.), ζημιές που ξεπερνούν τις 210.000 ευρώ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου τι μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε να διορθωθεί ο δρόμος Χίου - Μεστών και το κλείσιμο του ποταμού, τι αντιπλημμυρικά έργα θα γίνουν στην περιοχή για να προστατευτούν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις στο μέλλον και τι μέτρα θα παρθούν για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ