Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΕΚΑ
Ωρα ευθύνης, ώρα για μαζική λαϊκή πάλη

Την προκήρυξη 4ωρης πανελλαδικής πανεργατικής στάσης εργασίας την Παρασκευή 14 Φλεβάρη για την καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων ενόψει του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου ζήτησε από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ). Με αιχμή την ανάπτυξη ενός πλατιού και ρωμαλέου αντιιμπεριαλιστικού και αντιπολεμικού κινήματος, η παράταξη της ΔΑΣ κατέθεσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας, ζητώντας από τη διοίκηση του ΕΚΑ να το υιοθετήσει και το ίδιο να απαιτήσει από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

«Τώρα - υπογραμμίζει η ΔΑΣ - είναι ακόμα πιο πολύ ώρα ευθύνης για τον καθένα από εμάς. Ωρα αγώνα και λαϊκού ξεσηκωμού, διότι μόνο η μαζική καθολική λαϊκή πάλη, μπορεί να τους σταματήσει». Για το σκοπό αυτό, η ΔΑΣ απευθύνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα σωματεία της Αθήνας και αφού συζητήσουν το πρόγραμμα δράσης να δώσουν την έγκρισή τους.

Εκτός από τη στάση εργασίας στις 14 Φλεβάρη, η ΔΑΣ προτείνει:

- Ανοιχτή έκκληση των συνδικάτων για συμμετοχή και ενεργητική στήριξη των κινητοποιήσεων της νέας γενιάς στις 1 και 2 Μάρτη για τα ζητήματα της Παιδείας.

- Στις 20 Μάρτη, ημέρα Πέμπτη, κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση, καθώς την ίδια μέρα στις Βρυξέλλες για τα θέματα αυτά ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ΕΕ.

- Προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για την 1η Μάη 2003.

- Προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για την Παρασκευή 20 Ιούνη 2003, μέρα που θα ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής στη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα πανελλαδική συγκέντρωση στην πόλη.

Οι στόχοι και τα αιτήματα του αγωνιστικού αυτού προγράμματος -όπως σημειώνει η ΔΑΣ - πρέπει να είναι: Η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε βάρος του λαού του Ιράκ. Η αποκάλυψη του ρόλου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η άμεση επιστροφή του ελληνικού πολεμικού πλοίου από τον Περσικό και το κλείσιμο της βάσης στη Σούδα. Η απαίτηση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η υπεράσπιση του 8ωρου, της πλήρους σταθερής απασχόλησης, χωρίς ελαστικότητα και απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η απόρριψη της απασχολησιμότητας. Η διεκδίκηση 35 ωρών δουλιάς, με 5ήμερο και 7ωρη ημερήσια εργασία, με αύξηση των αποδοχών και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος της απεργίας, των διαδηλώσεων και των πορειών. Η ανάγκη πραγματικών αυξήσεων στους μισθούς, στα ημερομίσθια και τις συντάξεις. Η εξασφάλιση ίδιων μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στους οικονομικούς μετανάστες.

Η δημόσια υποχρεωτική και καθολική κοινωνική ασφάλιση που είναι σε αντιστοιχία με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Η απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων. Δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία.

Καταθέτοντας την πρότασή της προς όλα τα συνδικάτα της Αθήνας, η ΔΑΣ σημειώνει ότι οι εξελίξεις που μεσολάβησαν στο σύντομο διάστημα από την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΠΑΜΕ και της παράταξης, καθώς:

«Η ελληνική κυβέρνηση και από τη θέση του προεδρεύοντος (με την αμέριστη συμπαράσταση της ΝΔ και των δυνάμεων της ευρωυποταγής) στηρίζει με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε βάρος του Ιράκ. Οχι μόνο παραχωρεί εδάφη, εγκαταστάσεις και τμήματα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για τη διεξαγωγή του πολέμου, αλλά και με ιταμή τρόπο ως προεδρία της ΕΕ ζητά από τον ιρακινό λαό την αποδοχή των απαράδεκτων αμερικανικών απαιτήσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η " Νατοϊκή Ειρήνη" (βλέπε δηλώσεις Γ. Παπανδρέου).

Προωθεί αποφασιστικά στο όνομα της Κομισιόν και για λογαριασμό των πολυεθνικών της Ευρώπης το σύνολο των απαιτήσεών τους, για ακόμη μεγαλύτερη "ευελιξία στην αγορά εργασίας". Δηλαδή πλήρη απελευθέρωση και αποδέσμευση του ωραρίου εργασίας, κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, της σταθερής αμοιβής μέσω κλαδικών και εθνικών συμβάσεων, την επιμήκυνση του εργάσιμου βίου, την ιδιωτικοποίηση της υγείας, πρόνοιας -κοινωνικής ασφάλισης, τον περιορισμό των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων».

Γι' αυτό - καταλήγει η ΔΑΣ - οι συνέπειες για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα γίνουν ακόμα πιο δραματικές. Πόλεμος, υποαπασχόληση, ανεργία, φτώχεια και εκμετάλλευση, μέχρι τα βαθιά γεράματα, είναι ο κόσμος που μας προετοιμάζουν και μόνο η λαϊκή πάλη μπορεί να τους σταματήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ