Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Εχθρός του κλάδου ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός

Στη γνωστή γραμμή του «κοινωνικού διαλόγου», της συναίνεσης και της διευκόλυνσης ουσιαστικά για να περνούν οι αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, θα κινηθεί και το επόμενο διάστημα η πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, όπως κατέληξε στο χτεσινό 38ο απολογιστικό της Συνέδριο.

Η απαξίωση από την πλειοψηφία της διοίκησης μιας ουσιαστικής διαδικασίας, όπως είναι το συνέδριο, αποκαλύφθηκε χτες σ' όλο της το μεγαλείο. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν η μικρή συμμετοχή των αντιπροσώπων, καθώς και το γεγονός ότι ο προβλεπόμενος χρόνος, με βάση το πρόγραμμα, για την τοποθέτηση των συνέδρων δεν ξεπερνούσε τις 2,5 ώρες. Ταυτόχρονα, η όλη διαδικασία επιδιώχτηκε να μετατραπεί σε τιμητική φιέστα για τον απερχόμενο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Στ. Κωλέτση, ο οποίος και συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα. Τη θέση του διαδέχτηκε ο Λεωνίδας Καραθανάσης.

Ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Χρ. Κατσώτης, κατέθεσε στο συνέδριο ένα διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: Απόφαση για συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη στα Προπύλαια. Την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 20 Μάρτη ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες με πλαίσιο τα αιτήματα για τον πόλεμο, τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό. Προσπάθεια για μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. Εικοσιτετράωρη απεργία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη με συγκέντρωση και συμμετοχή των εργαζομένων και από άλλες πόλεις που θα μεταφερθούν με λεωφορεία με ευθύνη των σωματείων.

Η ολοκληρωμένη πρόταση της ΔΑΣ απορρίφθηκε από τους αντιπροσώπους των υπόλοιπων τριών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ(ΣΥΝ). Ωστόσο και ο Χρ. Κατσώτης και οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ από διάφορες πόλεις της χώρας, έκαναν ξεκάθαρο και μέσα από τις τοποθετήσεις τους ότι αυτό το πρόγραμμα θα το καταθέσουν στους εργαζόμενους, στους χώρους δουλιάς και θα παλέψουν για να γίνει κτήμα τους.

Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ αποκάλυψαν στο συνέδριο όχι μόνο τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο αλλά και τις πραγματικές αιτίες που τα δημιουργούν, που δεν είναι άλλη από την κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων και των επιχειρηματιών. Κατήγγειλαν τη στάση της Ομοσπονδίας, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα, δεν οργανώνει τους αγώνες, αλλά κατά τη γραμμή της ΓΣΕΕ, βάζει πλάτη στο πέρασμα αυτής της πολιτικής. Αντίθετα, υπογράμμισαν ότι το ΠΑΜΕ με τις πρωτοβουλίες του, με τη συσπείρωση των δυνάμεων, ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα, ανέδειξε τα αιτήματα και τους στόχους πάλης του εργατικού κινήματος και έτσι θα συνεχίζει.

Θετικός κρίθηκε στον απολογισμό που διάβασε ο Στ. Κωλέτσης ο αντιασφαλιστικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας περιορίστηκε στην αναφορά των προβλημάτων του κλάδου, παρακάμπτοντας τόσο τις αιτίες που τα δημιούργησαν όσο και τις σοβαρότατες ευθύνες που έχει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας για αυτά, αφού αρκέστηκε σε μια στάση αδράνειας, ακολουθώντας τη γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Οσον αφορά το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα όπως ο νέος πρόεδρος Λ. Καραθανάσης πρότεινε, ο «διάλογος» θα είναι το όπλο απέναντι στα σοβαρά προβλήματα του κλάδου και γενικότερα. Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις, αρκέστηκαν σε ένα «αν» και ένα «θα»...

Ολη αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση στην Ομοσπονδία, νομιμοποίησε με την ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος. Αφού έπλεξε το εγκώμιο στον Στ. Κωλέτση, δε δίστασε για ακόμα μια φορά να χαρακτηρίσει θετικό βήμα την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και των αυξήσεων πείνας στους μισθούς των εργαζομένων που υπέγραψαν η ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία του κλάδου! Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Γρ. Φελώνης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ