Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
Κεφαλικός φόρος τα διόδια

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής ζητά να ληφθούν μέτρα ώστε να σταματήσει ο αποκλεισμός των κατοίκων να τη χρησιμοποιούν για τοπικές διαδρομές

Eurokinissi

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών από όπου διέρχεται η Αττική Οδός, καθώς υποχρεώνονται να πληρώνουν τα πανάκριβα διόδια των 1,80 ευρώ, ακόμη και για τις μικρότερες τοπικές διαδρομές, εξαιτίας του τρόπου της ληστρικής «αυτοχρηματοδότησης», τον οποίο επέλεξαν οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, να κατασκευαστεί το έργο, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μόνον των μεγαλοεργολάβων.

Χτες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής αποφάσισε ομόφωνα να παρέμβει και προς την Κοινοπραξία της Αττικής Οδού, αλλά και προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να καταστεί η Αττική Οδός δρόμος εξυπηρέτησης όλων των κατοίκων της Αττικής και να μη λειτουργεί μόνον ως δρόμος υπερτοπικής σημασίας. Παράλληλα, αποφάσισε να προτείνει την καθιέρωση κλιμακωτής τιμολόγησης, ανάλογα με την απόσταση που διανύει ο χρήστης και όχι με κεφαλικό τίμημα, που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων.

Κατά τη συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τονίστηκε ότι η εμμονή στο ενιαίο διόδιο, που προβλέπει η σύμβαση, δημιουργεί τα εξής προβλήματα:

  • Τον ουσιαστικό αποκλεισμό, λόγω των υψηλών διοδίων, των κατοίκων της περιοχής από τη χρησιμοποίηση της Αττικής Οδού για διαδρομές τοπικής εμβέλειας
  • Την αδυναμία, σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποίησης άλλων δρόμων του τοπικού δικτύου, που έχουν καταστραφεί λόγω της συνεχούς χρήσης τους από βαρέα φορτηγά για την κατασκευή του έργου, χωρίς μάλιστα μέχρι σήμερα να έχει γίνει το παραμικρό για την αποκατάστασή τους.

Πάντως, με χτεσινές δηλώσεις της η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Αττική Οδός να λειτουργήσει εξυπηρετώντας πλήρως τους κατοίκους των γειτονικών με αυτήν συνοικιών. «Ο δρόμος αυτός δεν είναι για τοπική κυκλοφορία», δήλωσε. Πρόσθεσε δε ότι έχει ζητήσει από την εταιρία να μελετήσει μια διαφοροποίηση του κομίστρου, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης και την απόσταση, «αλλά σε καμία περίπτωση δε θα αφορά αυτό την τοπική κυκλοφορία»!..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ