Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Προλειαίνουν το έδαφος για τα ... δυσάρεστα

Η ελληνική οικονομία δεν είναι άτρωτη σε μια χιονοστιβάδα αρνητικών εξελίξεων, ανέφερε σε δραματικούς τόνους ο υπουργός Οικονομίας

Στην καταγραφή των αρνητικών συνεπειών που θα υπάρξουν στην ευρωπαϊκή οικονομία, από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί η ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ, περιορίζονται τα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία παρακολουθούν μοιρολατρικά την όλη κατάσταση. Παράλληλα όμως, προλειαίνουν το έδαφος για μετακύληση των πολύμορφων συνεπειών της νέας κρίσης στους Ευρωπαίους εργαζόμενους. Οι άμεσες συνέπειες μιας στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ θα είναι η συνέχιση της ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και το 2003, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση και την ανεργία, αλλά και η άνοδος του πληθωρισμού. Συνέπειες, φυσικά, θα υπάρξουν και για την ελληνική οικονομία, η οποία, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, «δεν είναι άτρωτη σε μια χιονοστιβάδα αρνητικών εξελίξεων». Είναι πρώτη φορά, που κυβερνητικός παράγοντας χρησιμοποιεί τέτοιας μορφής δραματικές εκφράσεις για να περιγράψει τη δυναμική που τείνει να διαμορφωθεί από την επαπειλούμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ. Αυτό δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει: Πρώτον, ότι, όντως, η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη, κάτι που μέχρι σήμερα το απέκρυπταν και, δεύτερον, ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει ψυχολογικά την κοινή γνώμη, ώστε, με επιχείρημα τις συνέπειες του μονομερούς ιμπεριαλιστικού πολέμου, να προβεί σε ανακοινώσεις ...δυσάρεστων νέων.

Οι χτεσινές δηλώσεις Χριστοδουλάκη έγιναν με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) στις Βρυξέλλες. Οπως προκύπτει από αυτές, ο κίνδυνος παράτασης της ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι υπαρκτός. Οπως είπε ο υπουργός, στις Βρυξέλλες συζητήθηκε κατά πόσον είναι εφικτός ο στόχος για οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 1,8% το 2003 ή θα πρέπει να αναθεωρηθεί αρνητικά... Η δεύτερη παρενέργεια είναι, φυσικά, η άνοδος του πληθωρισμού, αφού, κατά τον υπουργό, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής και αυτό, με τη σειρά του, τις τιμές καταναλωτή, εξέλιξη η οποία χαρακτηρίστηκε όχι ευχάριστη... Δυσάρεστα είναι και τα νέα για την Ελλάδα, καθώς ο υπουργός ομολόγησε ότι το Φλεβάρη αναμένουμε άνοδο του πληθωρισμού. Ερωτώμενος για το κύμα ακρίβειας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε πολλά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, το απέδωσε στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την κακοκαιρία και πρόσθεσε ότι προωθούνται εισαγωγές οπωροκηπευτικών, όπου έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση των τιμών.

Κατά τα άλλα, στο όνομα της αντιμετώπισης της γήρανσης του πληθυσμού στις χώρες της ΕΕ, προετοιμάζονται για την εφαρμογή σκληρότερων οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, ενώ ο στόχος για στενότερο συντονισμό τους βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Υπό το βάρος της παρατεταμένης ύφεσης, η οποία ανέτρεψε τις δημοσιονομικές προβλέψεις πολλών κρατών - μελών, στο Συμβούλιο συζητήθηκε και πάλι η αναγκαιότητα ή μη της ελαστικότερης ερμηνείας του προγράμματος σταθερότητας. Αλλαγές, οι οποίες έχουν επιβληθεί από τα πράγματα, αλλά ο υπουργός επιχείρησε να τις εμφανίσει σαν «τεχνικές τροποποιήσεις του τρόπου, με τον οποίο υλοποιείται το Σύμφωνο, μέσω αναθεωρήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας». Αντίθετα, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, αυστηροποιείται περισσότερο το γενικότερο πλαίσιο του κριτηρίου του δημόσιου χρέους, βάσει του οποίου θα απαιτείται από τις χώρες με υψηλό χρέος - Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο - να ακολουθήσουν πολιτικές ικανοποιητικής προσαρμογής για την επίτευξη της τιμής αναφοράς του 60% του ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ