Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΟΝ

23 Φλεβάρη 1943. «Με το σούροπο η ιδρυτική σύσκεψη είχε τελειώσει. Σε ένα δωμάτιο του ίδιου σπιτιού είχε συνέλθει κιόλας η Α' Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ. Οι αντιπρόσωποι δυο δυο γλιστρούσαν από το σπίτι στην πολιτεία. Η βροχή που είχε αρχίσει από το χτεσινό απόγευμα, απόψε σταμάτησε. Κατά τη δύση ο ήλιος είχε μια καλοκαιριάτικη φωτεινάδα. Ετούτο το βράδυ ο φοιτητής αντάμωσε τους πρώτους ΕΠΟΝονίτες, τους μίλησε γι' αυτό το ξεκίνημα. Για την ΕΠΟΝ».

(Από ρεπορτάζ της «Νέας Γενιάς» για την ίδρυση της ΕΠΟΝ)

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ κι ο «Ριζοσπάστης» δε θα μπορούσε παρά να τιμήσει αυτή την επέτειο όπως ακριβώς της αξίζει, αν κι έχουμε πλήρη επίγνωση πως ό,τι κι αν κάνουμε θα είναι λίγο μπροστά στο μέγεθος της προσφοράς εκείνης της ηρωικής γενιάς.

Τον πρώτο λόγο στο γιορτασμό των 60χρονων της ΕΠΟΝ, όπως ήταν φυσικό, τον είχε η ΚΝΕ, με το ειδικό αφιέρωμα στο φύλο του «ΟΔΗΓΗΤΗ» (Ενθετη έκδοση στο «Ριζοσπάστη» της 9/2/2003).

Σήμερα τη σκυτάλη παίρνει ο ίδιος ο «Ριζοσπάστης», προσφέροντας στους αναγνώστες του ανατυπωμένο σε φυσικό μέγεθος ολόκληρο το πρώτο φύλλο της «ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ», του δημοσιογραφικού οργάνου του ΚΣ της ΕΠΟΝ, που βγήκε σε συνθήκες βαριάς παρανομίας στις 22 Μάρτη του 1943. Το φύλλο αυτό περιέχει σημαντικές ιστορικές πληροφορίες για την ίδρυση της οργάνωσης αλλά και για τους αγώνες του λαού και της νεολαίας κατά της Πολιτικής Επιστράτευσης.

Ακόμη, αναδημοσιεύουμε ανατυπωμένο σε φυσικό μέγεθος ένα επίκαιρο - και στις μέρες μας - ντοκουμέντο, το τρίπτυχο που είχε εκδώσει η ΕΠΟΝ ΑΘΗΝΑΣ, στη μάχη που έδινε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής κατά των ναρκωτικών. Η προσπάθειά μας να φέρουμε ζωντανά στους αναγνώστες μας τα τεκμήρια της ιστορίας της ΕΠΟΝ θα συνεχιστούν ποικιλοτρόπως.

Ευχαριστούμε τη διοίκηση του ΕΛΙΑ και τον πρόεδρό του Μάνο Χαριτάτο, που θα παραχωρήσουν στην εφημερίδα μας προς αξιοποίηση υλικό της ΕΠΟΝ, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το αναδημοσιευόμενο εδώ, φύλλο της «ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ