Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οργουελιανό σκηνικό

Η επανέναρξη και εφαρμογή της νέας εκδοχής του προγράμματος «πόλεμος των άστρων» είχε προαναγγελθεί από τον Τζ. Μπους, πριν ακόμη γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι διαφωνίες πολλών άλλων χωρών, όπως και οι ορατοί και άμεσοι κίνδυνοι ενός νέου, πολύ μεγαλύτερου και περισσότερο επικίνδυνου κυνηγητού των εξοπλισμών και, μάλιστα, στο διάστημα, δεν έκαμψαν τον ένοικο του Λευκού Οίκου και μόλις ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ, έβαλε μπροστά. Λίγο μετά, ήρθε το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη και οι σημαίες του πολέμου ξεδιπλώθηκαν για τα καλά.

Η Ουάσιγκτον πλέον μιλά επίσημα για «προληπτικό πόλεμο» και «δικαίωμα μονομερούς χτυπήματος», όπου απαιτούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Χωρίζει τις χώρες και τους λαούς σε «καλούς» και «κακούς», στέλνει τα πολεμικά της αεροπλάνα και τις ναυτικές αρμάδες της όπου κρίνει σκόπιμο, επέβαλε τον πόλεμο του Αφγανιστάν και προετοιμάζει εντατικά την επίθεση ενάντια στο Ιράκ, ενώ έχει βάλει ήδη στο μάτι τη Βόρεια Κορέα. Και τώρα, αποκαλύπτεται, ότι ετοιμάζει και νέας γενιάς πυρηνικά όπλα.

Οσοι νομίζουν ότι μπορούμε να μένουμε έστω κι ένα δευτερόλεπτο ήσυχοι, μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις, κάνουν μεγάλο λάθος. Οπως και όσοι αυταπατώνται ότι το αντίπαλο και αποτρεπτικό δέος στο οργουελιανό αυτό σκηνικό θα είναι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις - εταίροι του Τζ. Μπους στην «αντιτρομοκρατική συμμαχία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ