Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Νέο δάνειο - χαράτσι για τους δημότες

Εξι δισεκατομμύρια δραχμές θα κληθεί να πληρώσει τώρα ο πειραιώτικος λαός, για την αποπληρωμή ληστρικού και με αποικιοκρατικούς όρους, δανείου που είχε πάρει ο Δήμος Πειραιά το 1993 από ξένες τράπεζες!

Το νέο χαράτσι που επιφυλάσσει ο δήμος για τους δημότες του αποφασίστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφαση που πήρε η πλειοψηφία των συμβούλων προβλέπει τη λήψη δανείου ύψους 6 δισ. δραχμών από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να δοθούν στις τράπεζες «Μιτσουμπίσι» και στη «Μέριλ Λιντς», ως μέρος αποπληρωμής του τότε δανείου ύψους 30 εκατ. δολαρίων που είχε πάρει από αυτές ο δήμος.

Η απόφαση καταψηφίστηκε από τη Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση» ενώ ο επικεφαλής της Κώστας Τζατζάνης απαίτησε οι όροι του ληστρικού δανείου να δημοσιοποιηθούν από το δήμαρχο, να σταλούν στα Επιμελητήρια και στο Δικηγορικό Σύλλογο (με αίτημα να εξεταστούν επιχειρήματα, να την προσβάλουμε σαν «λεόντειο», άδικη κλπ.). Ενδεικτικά αναφέρεται από την Κίνηση ότι ανάμεσα στους εξωφρενικούς όρους του δανείου προβλέπεται ότι ως ενέχυρο «μπαίνουν τα ανταποδοτικά τέλη του δήμου (σ.σ. από τις επιχειρήσεις που θα κάνει με τα χρήματα του δανείου) και η ακίνητη περιουσία του»! Ακόμα «πως τις διαφορές θα τις λύνουν τα αγγλικά δικαστήρια»!

Για την εξέλιξη της όλης υπόθεσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση», ευθύνεται και ο δήμαρχος Χρ. Αγραπίδης «ο οποίος εξυπηρέτησε την τερατώδη σύμβαση επιβεβαιώνοντας το κύρος της. Που δεν άκουσε τη συνεχώς επαναλαμβανόμενη όλα αυτά τα χρόνια πρότασή μας ότι η σύμβαση είναι τερατώδης και πρέπει να καταγγελθεί σαν τέτοια».

«Η μόνη θέση που πρέπει να πάρει ο Δήμος του Πειραιά σ' αυτό το θέμα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι ότι αυτή η σύμβαση είναι τερατώδης και δεν μπορεί να ισχύσει». «Με τα 6 δισ. - συνεχίζει - που βάζουν τον πειραϊκό λαό να πληρώσει, άδικα, ληστρικά, αποικιοκρατικά, θα προσθέταμε 60 στρέμματα ελεύθερους χώρους, 60 πλατείες μέσα στην πνιγμένη πόλη μας, να παίζουν τα παιδιά μας και να κουβεντιάζουν οι ηλικιωμένοι μας, να ρουφάνε καυσαέριο τα δέντρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ