Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Αρχισαν οι αντιπαραθέσεις και οι αλληλοκατηγορίες

Τον Χρ. Ξηρό «δείχνει» ο Π. Τσελέντης για τη δολοφονία του Δ. Αγγελόπουλου και εκείνος τον κατηγορεί για προσπάθεια χρήσης των ευεργετικών διατάξεων του «τρομονόμου»

Οι πρώτες κόντρες και αντιπαραθέσεις ξέσπασαν χτες μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη». Ο Π. Τσελέντης «έδειξε» τον Χρ. Ξηρό ως το άτομο που πυροβόλησε τον βιομήχανο Δ. Αγγελόπουλο, ενώ ο δεύτερος αντέδρασε έντονα και κατηγόρησε τον συγκατηγορούμενό του ότι λέει αυτά, για να τύχει των ευεργετικών διατάξεων του «τρομονόμου». Κάποιες παρεμβάσεις επί «θεωρητικών» ζητημάτων έκανε ο Σ. Ξηρός, ενώ η χτεσινή ακροαματική διαδικασία τελείωσε νωρίτερα, καθώς απουσίαζαν πολλοί από τους κληθέντες μάρτυρες του κατηγορητηρίου. Από τους 34 μάρτυρες παρουσιάστηκαν μόνον πέντε.

Προηγουμένως ο συνήγορος του Δ. Αγγελόπουλου, Αλ. Λυκουρέζος, επανέφερε το αίτημα για εξέταση του κατηγορούμενου Π. Τσελέντη, ο οποίος στις προανακριτικές καταθέσεις του στην αστυνομία έχει δώσει λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Π. Τσελέντης, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου για την υπόθεση, επανέλαβε όσα είχε καταθέσει και στην προανακριτική απολογία, λέγοντας συγκεκριμένα τα εξής: Εγώ μαζί με τον Χριστόδουλο Ξηρό πήγαμε με μια μηχανή και περιμέναμε στην οδό Κανάρη τον Δ. Αγγελόπουλο. Οταν αυτός εμφανίστηκε, τον πυροβόλησε ο Χριστόδουλος Ξηρός και φύγαμε.

Ο Χρ. Ξηρός αντέδρασε έντονα στους ισχυρισμούς του Π. Τσελέντη και αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στη δολοφονία του επιχειρηματία Δ. Αγγελόπουλου και χαρακτήρισε κατασκευασμένη την προανακριτική του ομολογία στην Ασφάλεια λέγοντας: «Δεν γνωρίζω τον Πάτροκλο Τσελέντη. Εχει πολύ ισχυρό κίνητρο για να τα πει αυτά προκειμένου να τύχει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου». Μάλιστα, πικρόχολα, ο Χρ. Ξηρός είπε για τον συγκατηγορούμενό του: «Μου κάνει εντύπωση ότι ο κ. Τσελέντης επαναλαμβάνει στην προανακριτική του απολογία "ευχαριστώ την αστυνομία που μου θύμισε ότι έγινε αυτό, έγινε το άλλο κλπ.". Ας κρίνει ο καθένας από εκεί και πέρα πόσο αξιόπιστος είναι».

Παρέμβαση έκανε και ο Σ. Ξηρός για την υπόθεση της έκρηξης σε λεωφορείο με Αμερικανούς στου Ρέντη, ο οποίος είπε ότι το χτύπημα κατά των Αμερικανών είχε γίνει στο πλαίσιο του γενικότερου αντιαμερικανικού κλίματος που επικρατούσε τότε. Οπως είπε ο κατηγορούμενος, στο λεωφορείο που χτυπήθηκε στου Ρέντη επέβαιναν Αμερικανοί, που υπηρετούσαν στην Αεροπορία, είχαν λάβει μέρος σε βομβαρδισμούς στη Λιβύη και τώρα συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, απόντες ήταν όλοι οι Αμερικανοί μάρτυρες στην υπόθεση της έκρηξης στου Ρέντη, αν και αρκετοί από αυτούς έχουν δηλώσει πολιτική αγωγή. Ο μάρτυρας Κ. Πλατάρας, που είχε τραυματιστεί από την έκρηξη στου Ρέντη, δεν αναγνώρισε κάποιον από τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης.

Επίσης, χτες, εξετάστηκε ο Δ. Χασαπλαδάκης, ο μοναδικός μάρτυρας της απόπειρας δολοφονίας του Τζορτζ Κάρος. Για την υπόθεση του βιομηχάνου Αλ. Αθανασιάδη-Μποδοσάκη την 1η του Μάρτη 1988 εξετάστηκε η σύζυγός του Ελένη-Ιωσηφίνα και η κόρη τους Αλεξάνδρα.

Για σήμερα κλήθηκαν να καταθέσουν οι μάρτυρες για τις δολοφονίες Ουίλιαμς Νορντίν και Π. Μπακογιάννη, καθώς και για τις απόπειρες δολοφονίας των Κ. Ανδρουλιδάκη, Π. Ταρασουλέα, Γ. Πέτσου και του οδηγού του Καραχάλιου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ