Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Βόμβα» εντομοκτόνων στο «Τζάνειο»!

Παρατημένα εδώ και δεκαετίες παραμένουν οκτώ βαρέλια με 400 κιλά άκρως επικίνδυνα εντομοκτόνα (και Ντι Ντι Τι)σε υπόγειο του «Τζάνειου»!. Ανακαλύφθηκαν το έτος 2000, αλλά οι αρμόδιοι δεν κάνουν τίποτα για την απομάκρυνσή τους

«Βόμβα» 400 κιλών οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων και DDT (οκτώ βαρέλια) βρίσκεται από το 1967, όταν και απαγορεύτηκε η χρήση των παραπάνω υλικών, μέχρι και σήμερα, στο υπόγειο του Πολυιατρείου του «Τζάνειου» Νοσοκομείου στο Κερατσίνι. Η ύπαρξη αυτών των άκρως επικίνδυνων ουσιών αποκαλύφθηκε εντελώς τυχαία από τους εργαζόμενους το 2000. Εχουν γίνει από τότε μια σειρά κινητοποιήσεις ωστόσο από τους αρμόδιους δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο παρά το γεγονός ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές! Μάλιστα τελευταίος έλεγχος όπου «επαναπιστοποιήθηκε» η ύπαρξη της «βόμβας» έγινε από τους επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας στις 16 Γενάρη 2003 (έκθεση με αριθμό πρωτοκόλλου 01496).

Χτες το πρωί επισκέφτηκαν το πολυιατρείο η Ελένη Παπαδοπούλου νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά της ΝΑΣ, η Κατερίνα Καλαρουτάκου αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του «Τζάνειου» και ο Δημ. Μουρίκης δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου και επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης».

Διαπίστωσαν ότι πέρα από την έντονη καθημερινή δυσοσμία και τις επιπτώσεις σε όσους εισπνέουν τις αναθυμιάσεις των εντομοκτόνων, αλλά και στο περιβάλλον, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού, οι συνέπειες - γεγονός που έχει επισημανθεί και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία - θα είναι τραγικές όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας του Πολυιατρείου, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.


Στη συνάντηση που είχαν με τον Απ. Κατσαρό, προϊστάμενο του Πολυιατρείου, τους επισήμανε πως «δουλεύουμε πάνω σε μία βόμβα και μέχρι το 2000 δεν ξέραμε τίποτα. Μία μέρα έβγαιναν λύματα. Αναγκάστηκαν να μας δώσουν τα κλειδιά και βρήκαμε τα βαρέλια. Ειδοποιήσαμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία μας τόνισε ότι είναι άκρως επικίνδυνα υλικά και πως πρέπει να μεταφερθούν στους ειδικούς κλιβάνους καταστροφής που διαθέτει η Τουρκία ή το Βέλγιο».

Το κόστος αυτής της μεταφοράς και η καταστροφή, σύμφωνα με το νόμο, επιβαρύνει τη Νομαρχία Πειραιά και συγκεκριμένα το Τμήμα Υγιεινής στο οποίο, ανήκει ο αποθηκευτικός χώρος, αλλά και τα εντομοκτόνα. Το κόστος αυτό υπολογίζεται στα 55-60 εκατ. δραχμές. «Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο Απ. Κατσαρός, όλα τα βαρέλια είναι τρύπια, έχουν διαβρωθεί οι σωληνώσεις που περνάνε και στο διπλανό ΚΑΠΗ, οι γάτες που περνάνε από το χώρο, ψοφάνε. Δεν μπορούμε να ζούμε και να δουλεύουμε πάνω από μια βόμβα. Η Υγειονομική Υπηρεσία της Νομαρχίας επιβάλλει πρόστιμα σε άλλους και στις δικές της παραβάσεις, κωφεύει. Αν η Νομαρχία δεν πάρει άμεσα μέτρα, το μόνο που μας μένει είναι η προσφυγή μας στον εισαγγελέα».

Σημειώνεται ότι η Νομαρχία Πειραιά, από το 2000 έχει λάβει, πέρα από αναφορά του προϊστάμενου των ιατρείων, και σχετικά έγγραφα του «Τζάνειου» Νοσοκομείου και των υπουργείων Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο δεν έχει κάνει καμία απολύτως ενέργεια.


Η Ελένη Παπαδοπούλου δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά καλώντας το νομάρχη να πάρει άμεσα μέτρα για την ασφαλή απομάκρυνση των υλικών αυτών ενώ ο Δημήτρης Μουρίκης θα το θέσει στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το γειτονικό ΚΑΠΗ όπου, τόσο η διευθύντρια όσο και η κοινωνική λειτουργός, δήλωσαν άγνοια για την ύπαρξη αυτών των υλικών στο υπόγειο αν και καθημερινά παρατηρούσαν έντονη δυσοσμία. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των εργαζομένων και των φιλοξενούμενων και, όπως δήλωσαν, θα ενημερώσουν το Διοικητικό Συμβούλιο.



Ρούλα ΜΠΑΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ