Τετάρτη 2 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Ξαναεπιστρατεύεται ο ... δορυφόρος

Δορυφορικά «ραβασάκια» έλαβαν χτες μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ 150 αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Οπως έγινε και πέρσι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπου η «στραβωμάρα» και τα λάθη των δορυφορικών στοιχείων χρησιμοποιήθηκαν ανεπιτυχώς, για να συγκαλυφτεί η ολέθρια κυβερνητική πολιτική σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, έτσι και φέτος φαίνεται να χρησιμοποιείται η ίδια φτηνή πρακτική... Οπως έγινε γνωστό χτες, στον αγροτικό συνεταιρισμό Κυμίνων Θεσσαλονίκης έφτασε έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με το οποίο 150 αγρότες, άλλα δήλωσαν στο ΟΣΔΕ και άλλα «είδε» ο δορυφόρος. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι οι 150 αυτοί αγρότες δε δικαιούνται επιδότησης, ή μέρος της επιδότησης στο βαμβάκι, στο ρύζι και το καλαμπόκι, ενώ γίνεται λόγος και για επιστροφή επιδοτήσεων για το βαμβάκι.

Οπως καταγγέλλει ο Γιώργος Ρίσκος, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων, και πέρσι είχαν αφαιρεθεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να μην επιδοτηθούν οι παραγωγοί για το σύνολο της παραγωγής τους. «Τώρα, όμως, οι εκτάσεις που εξαιρούνται είναι πολύ μεγαλύτερες. Για μια ακόμη φορά, οι αγρότες μπαίνουν σε ταλαιπωρίες, θα κάνουν ενστάσεις, αναμένοντας να δικαιωθούν εν καιρώ και φυσικά να πάρουν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση τις επιδοτήσεις», τονίζει ο Γ.Ρίσκος.

Στο μεταξύ, με διάφορες δικαιολογίες, όπως τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν αποκλείσεις μεταξύ αυτών που έχουν δηλωθεί κι αυτών που «βλέπει» ο δορυφόρος, μεγάλες ποσότητες βαμβακιού έχουν κριθεί μη επιλέξιμες στη Μακεδονία. Φυσικά, η όλη μεθόδευση αποσκοπεί στο να μην ξεπεραστούν οι 1.150.000 τόνοι βαμβακιού και να προκύψει μια «εικονική» εξόφληση επιδότησης γύρω στις 20 δρχ./κιλό, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στις αποθήκες πάρα πολλών παραγωγών έχουν μείνει αδιάθετοι χιλιάδες τόνοι του προϊόντος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνεταιριστών, έχουν κριθεί ως μη επιλέξιμες και θα πληρωθούν με τη χαμηλή εμπορική τιμή 3.000 τόνοι στο νομό Πέλλας, 2.500 στο νομό Πέλλας, 2.500 στο νομό Σερρών και 1.500 στο νομό Ημαθίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ