Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ξανά σκουπιδότοπος η Δυτική Αττική και με ... νόμο!

Η κυβέρνηση προδιαγράφει την πολυδιάσπαση του ΕΣΔΚΝΑ και την ιδιωτικοποίηση του τομέα που θα την πληρώσει πανάκριβα ο λαός. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Η κυβέρνηση όχι μόνο προσπαθεί να αποσείσει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, αλλά, όπως προανήγγειλε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε χτες με τους βουλευτές του Υπολοίπου Αττικής και τους δημάρχους και άλλους φορείς του Λεκανοπεδίου, ετοιμάζεται να μεταθέσει στη Βουλή την, από το νόμο, δική της αρμοδιότητα για τη χωροθέτηση των Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις της υπουργού, η κυβέρνηση σκοπεύει και πάλι το 75% των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου να πέφτουν σε περιοχές της υποβαθμισμένης Δυτικής Αττικής, θεωρώντας προφανώς τους κατοίκους της ως δεύτερης διαλογής. Παράλληλα, μεθοδεύει τη διάσπαση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, δίνοντας το «πράσινο φως» για τη δημιουργία και άλλων διαχειριστικών φορέων στην Αττική, ανοίγοντας έτσι διάπλατα το παράθυρο για την ιδιωτικοποίηση και του τομέα αυτού, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους κατοίκους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη πιο πανάκριβα τέλη.

Οπως είπε η υπουργός, μέχρι το 2004 θα εξακολουθήσει να λειτουργεί η χωματερή των Ανω Λιοσίων, σε άλλο κύτταρο ΧΥΤΑ, ενώ μέχρι τότε θα έχουν χωροθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση ένας ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική και δύο στην Ανατολική. Υποψήφιες περιοχές είναι:

  • Στη Δυτική Αττική: Η θέση Σκαλιστήρι στη Φυλή (δίπλα από την υπάρχουσα χωματερή!), το Κανελάκι Μάνδρας και τα Καλύβια Πάνου στα Μέγαρα.
  • Στην Ανατολική Αττική οι θέσεις: Κερατέα, Λατομείο Κυριακού στο Κορωπί, Μαύρο Βουνό Γραμματικού και Τρύπες Πολυδενδρίου.

Ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ θα είναι αυτός της Δυτικής Αττικής, όπου θα διοχετεύονται τα σκουπίδια των 3/4 του Λεκανοπεδίου. Εκτός από τις τρεις περιοχές που θα φιλοξενήσουν τους ΧΥΤΑ, οι υπόλοιπες θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης ή εργοστασίων ανακύκλωσης.

Η υπουργός ανακοίνωσε στους δημάρχους ότι τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν συνδέσμους, όμοιους με αυτόν που δημιουργήθηκε με τους 8 Δήμους της Λαυρεωτικής, οι οποίοι θα καλύπτουν μόνο τις ανάγκες της περιοχής τους, ενώ απέκλεισε τη δημιουργία ΧΥΤΑ εκτός Αττικής, δηλαδή στη Ριτσώνα Βοιωτίας. Τέλος, διευκρίνισε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση θα χωροθετηθούν οι ΧΥΤΑ όχι μόνο της Αττικής, αλλά και όλων των άλλων περιοχών της Ελλάδας, όπου ο σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων καρκινοβατεί με δική της κυρίως ευθύνη.

«Οχι σκουπιδότοπος το Θριάσιο»

Με μια δυναμική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δημότες των Ανω Λιοσίων και των όμορων δήμων, απαίτησαν από την υπουργό Β. Παπανδρέου να τους δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να κλείσει η υπάρχουσα χωματερή της περιοχής και να μη χωροθετηθεί νέα στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου. Ωσάν νέος Πόντιος Πιλάτος, από την πλευρά της, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αφού επί τέσσερις ώρες αρνούνταν να δεχτεί τους κατοίκους, τελικά, «ένιψε τας χείρας της», μεταθέτοντας ευθύνες για τη χωματερή στους δήμους και στα συλλογικά τους όργανα ΤΕΔΚΝΑ και ΚΕΔΚΕ, ισχυριζόμενη ότι η ίδια παίρνει το πολιτικό κόστος της χωροθέτησης νέων χωματερών.

Με κεντρικό σύνθημα «έξω τα σκουπίδια από τα Ανω Λιόσια», οι δημότες των Ανω Λιοσίων, της Φυλής και των όμορων δήμων συγκεντρώθηκαν χτες από τις 11.30 το πρωί έξω από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και απαίτησαν συνάντηση με την Β. Παπανδρέου. Η ίδια, τους παρέπεμπε στο... μέλλον, προτρέποντάς τους να κλείσουν ραντεβού άλλη μέρα.

Οι κάτοικοι με συνθήματα όπως «να φύγει τώρα η χωματερή, μολύνει και σκοτώνει τη ζωή», «ούτε στα Λιόσια, ούτε στη Φυλή, έξω απ' το Θριάσιο η χωματερή» και «κυβέρνηση και δήμος μάς εμπαίζουν, συμφέροντα στηρίζουν και κοροϊδεύουν», ζήτησαν σε όλους τους τόνους τακτό χρονοδιάγραμμα, για να φύγει η χωματερή από τη Δυτική Αττική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ