Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΨΑΡΑΔΕΣ
Αγώνας επιβίωσης

Δυναμική συγκέντρωση χτες έξω από το υπουργείο Γεωργίας και υπόσχεση συνέχισης των κινητοποιήσεων

Αντιμέτωποι με την ειρωνεία και την προκλητικότητα του υπουργού Γεωργίας Γ. Δρυ, ήρθαν οι ψαράδες που συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το υπουργείο Γεωργίας, έπειτα από πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας (ΣΑΕ), για να διαμαρτυρηθούν για την περιθωριοποίηση του επαγγέλματός τους, που έχει ως συνέπεια την οικονομική τους εξαθλίωση.

Οι αλιείς συγκεντρώθηκαν περίπου στις 9 το πρωί έξω από το υπουργείο, με κεντρικό σύνθημα «ψαρά πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», έκλεισαν την οδό Αχαρνών και απαίτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Γ. Δρυ. Ολιγόλεπτη ένταση προκλήθηκε περίπου στις 2 μ.μ., όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο υπουργείο και ήρθαν αντιμέτωποι με τη σιδερόφραχτη είσοδο και τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι παράκτιοι αλιείς διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που προκαλεί και θα εντείνει η Κοινή Αλιευτική Πολιτική και ο πρόσφατος κοινοτικός κανονισμός για την αλιεία, που όπως είπαν εκπρόσωποί τους «βάζει ταφόπλακα στους μικρούς ψαράδες». Παράλληλα, ζητούν από την κυβέρνηση την επίλυση μιας σειράς άλλων κλαδικών και θεσμικών αιτημάτων.

Περίπου στις 3 μ.μ. αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ, στον οποίο και έθεσαν τα αιτήματά τους. Ωστόσο, ο υπουργός το μόνο που είχε να τους πει, ήταν «δε γνωρίζω τα ζητήματα της αλιείας», ενώ όπως κατήγγειλαν οι αλιείς που συμμετείχαν στη συνάντηση, ο Γ. Δρυς τους προκαλούσε και τους ειρωνευόταν! Μιλώντας στο «Ρ», ο πρόεδρος της ΣΑΕ Δ. Κοτσόργιος, υπογράμμισε ότι «ο υπουργός Γεωργίας με τη συμπεριφορά του μας έφερε στα όριά μας. Ηταν, καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης προκλητικός, είρων και απαράδεκτος, χωρίς να έχει διάθεση να απαντήσει ούτε σε ένα από τα αιτήματά μας. Η κυβέρνηση, η οποία αποδέχτηκε τους κοινοτικούς κανονισμούς που έβαλαν την ταφόπλακα στην παράκτια αλιεία, τώρα εμπαίζει τους ανθρώπους που η ίδια έφερε στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης».

Τις επόμενες μέρες, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΣΑΕ, όπου αναμένεται να παρθεί απόφαση για έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, όπως το κλείσιμο των λιμανιών.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται σήμερα στο Μόλυβο Λέσβου, ενάντια στην αντιαλιευτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών του νησιού. Την ίδια ώρα, θα συνεδριάζουν στην πόλη, οι διευθυντές των Τομέων Αλιείας των υπουργείων Γεωργίας της ΕΕ, με θέμα την υλοποίηση των νέων αντιαλιευτικών προτάσεων και θέσεων της Κομισιόν.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πνίγουν» και τους μικρομεσαίους αλιείς (2006-11-22 00:00:00.0)
Μια (η)μερίδα... δούλεμα (2003-11-20 00:00:00.0)
Εβαλε τελεία στον «τόνο» (2000-12-16 00:00:00.0)
Προς αποκλεισμό λιμανιών (2000-10-04 00:00:00.0)
Μπλόκα στις ιχθυόσκαλες (2000-10-03 00:00:00.0)
Επιμένουν οι παράκτιοι ψαράδες (1997-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ