Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Χρειάζονται 400 μονάδες στα αστικά κέντρα

Η ανάγκη ανάπτυξης περίπου τετρακοσίων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Αστικού Τύπου -πέραν των πολυιατρείων του ΙΚΑ- ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) ενόψει του 15ου Συνεδρίου της, που θα γίνει στις 30 Απρίλη μέχρι τις 4 Μάη στη Χαλκιδική.

Σήμερα υπάρχουν 212 Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου τα οποία λειτουργούν με τρομακτικά κενά, ενώ μεγάλο βάρος πέφτει στις πλάτες των αγροτικών γιατρών. Ηδη η τεχνολογική υποδομή των Κέντρων Υγείας αγροτικού τύπου έχει απαξιωθεί καθώς την προμηθεύτηκαν πριν 15 χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΕΓΕΙΑ κάθε μέρα 1.000 άνθρωποι μετακινούνται από τις αγροτικές περιοχές προς τις πόλεις για να κάνουν μια φθηνή και αναίμακτη εξέταση με υπερήχους. Και το ερώτημα που τίθεται είναι «γιατί δεν εγκαθίστανται μηχανήματα υπερήχων στα κέντρα υγείας;» επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Η ανάπτυξη των 400 μονάδων αστικού τύπου προϋποθέτει και τη στελέχωσή τους με διπλάσιο προσωπικό απ' αυτό που προβλέπουν οι οργανικές θέσεις των κέντρων υγείας αγροτικού τύπου, όπου βασική θέση θα κατέχει ο γενικός - οικογενειακός γιατρός. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα μόλις 1.600 με την ειδικότητα του γενικού γιατρού, όταν οι ανάγκες της χώρας είναι 7.000 οικογενειακοί γιατροί.

Για το θέμα του οικογενειακού γιατρού η ΕΛΕΓΕΙΑ βρίσκεται κοντά στην πρόταση του ΙΚΑ που αποφασίστηκε πριν από λίγες μέρες και προβλέπει τη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς. Ωστόσο διαφοροποιείται στην εργασιακή του σχέση και ζητά οι συνολικές αποδοχές του οικογενειακού γιατρού να προέρχονται κατά το ένα τρίτο από μισθό και τα δύο τρίτα από αμοιβές κατά πράξη. Επίσης ζητά αμοιβές και κατά πράξη και κατά περίπτωση σε έκτακτες περιπτώσεις όπως οι μαζικοί εμβολιασμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ