Σάββατο 3 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Προστάτες» σωτήρες...

«Ποιος από τους προστάτες θα μας προστατέψει, ποιος...» αναρωτιόταν μελωδικά ο καλλιτέχνης πριν από χρόνια. Συχνά-πυκνά το ερώτημα, με διάφορες αφορμές, ξανατίθεται. Στις γραμμές αυτές θα συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και θα εστιάσουμε στην ΑΕΚ. Στο θέατρο παραλόγου, ανομίας, εκμετάλλευσης και στρουθοκαμηλισμού που έχουν στήσει άπαντες οι αρμόδιοι. Φυσικά, στον έναν ή στον άλλον βαθμό τα ίδια ισχύουν και στις υπόλοιπες ΠΑΕ. Αλλωστε, για την κατάντια του ποδοσφαίρου μας η βασική αιτία είναι η εμπορευματοποίησή του.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε με τη μετατροπή της ΑΕΚ σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία. Παρά τις κατά καιρούς κορόνες-άλλοθι που εκτοξεύονταν περί ιστορίας, ιδέας κλπ., η ουσία ήταν μία. Από αθλητικό σωματείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (σε αρχές, ιδανικά και τρόπους διαχείρισης), μετατράπηκε σε φορέα με μοναδικό σκοπό το κέρδος του ιδιοκτήτη του.

Ετσι, η «ιδέα» και η «ιστορία» μπήκαν στη διαδικασία της αγοραπωλησίας και της εξυπηρέτησης ποικιλόμορφων συμφερόντων. Για να μη μακρηγορούμε, φτάσαμε στους ...σωτήρες ΝΕΤΜΕΝΤ και ΕΝΙΚ. Η φούσκα γρήγορα έσκασε και αποκαλύφθηκε το πραγματικό περιεχόμενο. Φαινόμενα Σκλαβενίτη, Ψωμιάδη κλπ. Στον κατήφορο δεν υπάρχει τέλος. Τα χρέη αυξάνονται και τα προβλήματα μεγαλώνουν. Αντίθετα, οι «σωτήρες» ζουν και βασιλεύουν... Την ίδια ώρα η πολιτεία τάζει «λαγούς με πετραχήλια». Καλύπτει τις ευθύνες της για τη ζώσα πραγματικότητα με κορόνες περί αταλάντευτης εφαρμογής των νόμων και κάθαρσης σε βάθος.

Κουραφέξαλα. Τόσες μέρες τώρα κάποιοι από τους υπεύθυνους της κατρακύλας και των χρεών διαπραγματεύονται ανενόχλητοι... Ο τελευταίος μεγαλοϊδιοκτήτης, που είχε ...εξαφανιστεί λόγω της κυβερνητικής νομοθετικής παρέμβασης (κατά Βενιζέλο), καθορίζει τις εξελίξεις! Και εκτός από λεφτά ζητάει (σύμφωνα με τα ρεπορτάζ) κάλυψη έναντι του νόμου! Ενα μέρος δε των μετοχών υπάρχει σε τηλεοπτική εταιρία, παρότι ρητά απαγορεύεται από το νόμο!!!

Στο γαϊτανάκι κοροϊδίας και (τουλάχιστον) παρατυπιών η κυβέρνηση σιωπά και στρουθοκαμηλίζει. «Κλείνει τα μάτια» και προσποιείται πως δεν υπάρχει τίποτα. Ετσι ελπίζει ότι θα προστατέψει το σάπιο οικοδόμημα που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το ίδιο κάνουν και τα θεσμικά όργανα. Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, Αθλητικοί Εισαγγελείς, τακτική Δικαιοσύνη, ΕΠΟ, ΕΠΑΕ. Φαγώθηκαν λεφτά, έγιναν ...ένα τσουβάλι παρανομίες, αλλά υπαίτιοι δεν υπάρχουν! Μοναδικό μέλημα των αρμοδίων είναι οι δηλώσεις περί άτεγκτης εφαρμογής των νόμων και οι προαναγγελίες νέων κουκουλωμάτων (ρυθμίσεις χρεών) και εξωραϊσμού (νέοι «σωτήρες κλπ.)... Εως την επόμενη φορά ή μέχρι ο βαριά ασθενής να ξεψυχήσει.


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός για τον οποίο παλεύουμε(2004-10-10 00:00:00.0)
Παιχνίδια συμφερόντων(2003-05-17 00:00:00.0)
Αποτυχία στην αποτυχία...(2003-02-08 00:00:00.0)
Απαιτεί πλήρη εμπορευματοποίηση(2000-07-07 00:00:00.0)
Μια από τα ίδια...(1999-12-25 00:00:00.0)
Βολές Ραβούση για διαιτησία(1997-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ