Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Μονόδρομος ο ανυπότακτος αγώνας

Σε παζάρια για κάποια επιδόματα προσπαθούν να εκτονώσουν την οργή των εργατριών οι συνδικαλιστές της ευρωυποταγής. Κάλεσμα από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ για ενωμένο μαζικό ταξικό αγώνα

Η χτεσινή μέρα ήταν η χειρότερη. Μια μέρα κατάμαυρη για τις 500 εργάτριες της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ. Οι εργάτριες της πρωινής βάρδιας είχαν μάθει τα νέα προχτές το απόγευμα, όταν ήταν πλέον στο σπίτι και χτες δεν μπορούσαν να το πιστέψουν και να το «χωνέψουν». Χτύπησαν κάρτα και πήγαν στα πόστα τους κανονικά όπως κάνουν εδώ και πολλά χρόνια. Οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν για την κατάσταση και για το τι θα κάνουν, αλλά και για το πώς έφτασαν ως εδώ. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, όταν έμαθαν ότι ο «Ριζοσπάστης» είχε πρώτο θέμα το κλείσιμο του εργοστασίου και τις απολύσεις αρκετές δεκάδες φύλλα της εφημερίδας που είχαν φέρει στελέχη του ΚΚΕ έγιναν ανάρπαστα.

Μπορεί η ανησυχία να ήταν έντονη, αλλά ταυτόχρονα έδειχναν και μια αποφασιστικότητα να το παλέψουν όσο μπορούν, να αγωνιστούν όσο περνά από το χέρι τους, για να κρατηθεί ανοιχτό το εργοστάσιο. Αυτό εκφράστηκε, άλλωστε, και στη γενική συνέλευση που έκαναν το πρωί μέσα στο εργοστάσιο και αποφάσισαν την πρώτη αγωνιστική κινητοποίηση με στάση εργασίας σήμερα από τη 1μ.μ. μέχρι τις 3μ.μ. και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Μιλώντας στις εργαζόμενες, ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού και Δέρματος, αφού υπενθύμισε πως το κλείσιμο δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία και αναφέρθηκε στα γεγονότα που προηγήθηκαν σημείωσε: «Μέσα από αυτή την πορεία πρέπει να βγάλετε πολιτικά συμπεράσματα. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Ποιες πολιτικές τα καθορίζουν;

Κατά τη γνώμη μας, υπεύθυνη είναι η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, η πολιτική του Μάαστριχτ που καθόρισε την απελευθέρωση των αγορών. Είναι η πολιτική που όχι μόνο έχουν αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου, αλλά και την εφαρμόζουν με μεγάλη συνέπεια. Αυτή η πολιτική δεν παίρνει φτιασίδωμα, ανατρέπεται.

Η ΟΕΚΙΔΕ πιστεύει ότι πρέπει από σήμερα να ξεκινήσει ένας ενωμένος μαζικός αγώνας που να αναδείχνει το πρόβλημα και τις ευθύνες, να αποτρέψει το κλείσιμο του εργοστασίου».

Ο Γιώργος Πέρρος, μέλος του Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας και Γραμματέας του ΕΚΑ επισήμανε, ότι όσο δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο την ίδια τύχη θα έχουν και άλλες επιχειρήσεις.

Βαρύ ήταν το κλίμα που επικράτησε και στην απογευματινή βάρδια, όπου οι εργάτριες χτύπησαν κανονικά κάρτες αλλά δε δούλεψαν. Με τι όρεξη άλλωστε να δουλέψουν, για ποιανού τα κέρδη και οφέλη.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της εταιρίας σε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας δήλωναν αμετακίνητοι. Στη συνάντηση που ακολούθησε με συνδικαλιστές, ο υπουργός Εργασίας μαζί με τον πρόεδρο του ΕΚΑ Γρ. Φελώνη, τον αντιπρόεδρο της ΓΣΕΕ Α. Καλύβη και την πρόεδρο του σωματείου Α. Φράγκου αναλώθηκαν σε αναζήτηση τεχνικών και νομικών λύσεων, για να παρεμποδίσουν υποτίθεται το κλείσιμο, αλλά επί της ουσίας αυτό που συζητούσαν ήταν το σε ποια επιδοτούμενα προγράμματα θα ρίξουν τις 500 εργάτριες, ώστε να πέσουν στα μαλακά οι απολύσεις.

Στον αντίποδα αυτής της πρόκλησης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Θεοδώρου κατήγγειλε στη συνάντηση ότι οι εξελίξεις στην εταιρία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και της Συνθήκης του Μάαστριχτ που εφαρμόζει και στηρίζει η κυβέρνηση. Για τους εργαζόμενους, επισήμανε, είναι μονόδρομος η σύγκρουση και η ανατροπή αυτής της πολιτικής.

  • Ανακοίνωση - καταγγελία για τις απολύσεις στη «ΣΙΣΣΕΡ» εκδόθηκε και από τη ΔΗΣΕΚ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπαθεί να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις (2003-05-27 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για κλείσιμο με χαμηλό πολιτικό κόστος (2003-05-23 00:00:00.0)
Κοινοί συκοφάντες (2003-05-21 00:00:00.0)
Μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης (2003-05-09 00:00:00.0)
Ανάρπαστος και χτες ο «Ριζοσπάστης» (2003-05-08 00:00:00.0)
Στον πόλεμο του κεφαλαίου (2003-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ