Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκκληση για αύξηση της εθελοντικής αιμοδοσίας

Εκκληση για την προσφορά αίματος, η έλλειψη του οποίου τείνει να γίνει κοινωνικό πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις, αφού οι ανάγκες για εθελοντικά προσφερόμενο αίμα αυξάνονται συνεχώς, απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Μεσογειακής Αναιμίας (ΠΟΣΜΑ) με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Θαλασσαιμίας.

Οπως υπογραμμίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στην Ελλάδα ζουν σήμερα και εργάζονται 3.000 θαλασσαιμικοί που έχουν ανάγκη από μετάγγιση αίματος και οι συνέπειες από την έλλειψή του είναι εγκληματικές, αφού ζουν σε καθημερινή αγωνία. Για την κάλυψη των αναγκών των θαλασσαιμικών απαιτούνται 120.000 εθελοντές αιμοδότες το χρόνο.

Τα μέλη της ΠΟΣΜΑ, υπογράμμισαν ότι ένα στα 150 ζευγάρια στη χώρα μας βρίσκονται στον κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με μεσογειακή αναιμία, ενώ, όπου η συχνότητα των φορέων είναι υψηλότερη, ο κίνδυνος φτάνει το ένα στα 24 ζευγάρια και υπογράμμισαν τη σημασία της προγενετικής διάγνωσης.

Η Μεσογειακή Αναιμία είναι μια κληρονομική πάθηση, η οποία οφείλεται σε γενετική διαταραχή της σύνθεσης της αιμοσφαιρίνης. Εάν και οι δύο γονείς είναι φορείς ή έχουν στίγμα Μεσογειακής Αναιμίας, τότε υπάρχει πιθανότητα 25% σε κάθε κύηση να γεννηθεί Θαλασσαιμικό παιδί. Φορείς και πάσχοντες παρουσιάζονται πιο συχνά στις χώρες της Μεσογείου αλλά και στη Μέση Ανατολή, στην Ινδία, στην Κίνα, στην Ταϊλάνδη. Στην Ελλάδα το ποσοστό των φορέων στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται σε 8%, ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας (Θεσσαλία, Κρήτη, Πάτρα, Στερεά Ελλάδα, Κέρκυρα, Μυτιλήνη) φτάνει το 25%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ