Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αστυνομική επιχείρηση για την κατάληψη του ... «Κόκκινου Στρατού»

Σοβαρές μαζικές αντιδράσεις προκάλεσε στην πόλη Νογιάμπρσκ (στη Δυτική Σιβηρία) η νόθευση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών που έγιναν στην πόλη στις 4/5/2003. Να σημειωθεί ότι οι δημοτικές εκλογές στη Ρωσία δε γίνονται ταυτόχρονα την ίδια μέρα, αλλά η ημερομηνία διεξαγωγής τους καθορίζεται σε τοπικό επίπεδο.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη πόλη χώρισε τους δύο κύριους αντιπάλους, τον νυν δήμαρχο, Γ. Λινκ, και τον αντίπαλό του, Α. Κουντριασόφ, με μια διαφορά περίπου 1,5% (600 ψήφων), υπέρ του δεύτερου. Η τοπική εκλογική επιτροπή θεώρησε όμως σωστό στις 5/5 να ακυρώσει τη νίκη του Α. Κουντριασόφ μετά από ανώνυμη καταγγελία ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα όπου αυτός είχε πλειοψηφήσει εκπρόσωποί του δωροδοκούσαν τους εκλογείς μοιράζοντας ...μπουκάλια βότκας. Ετσι, η εκλογική επιτροπή ανακήρυξε την επανεκλογή του Γ. Λινκ.

Την ίδια μέρα πάνω από 3.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ενάντια στην αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος, ζητώντας την παραίτηση του Γ. Λινκ. Τους διαδηλωτές υποστήριξε ο μοναδικός ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός της αντιπολίτευσης στη Δυτική Σιβηρία με την επωνυμία «Κόκκινος Στρατός». Στις 7/5 περίπου 100 άντρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας ρίχνοντας δακρυγόνα εισέβαλαν στο κτίριο όπου στεγάζεται ο συγκεκριμένος σταθμός με στόχο τη διακοπή της λειτουργίας του, κάτι που βέβαια επιτεύχθηκε.

Στο μεταξύ, στις 8/5 για 3η συνεχόμενη μέρα πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στην πόλη Νογιάμπρσκ, ενώ θεωρείται αναμενόμενη και η εμπλοκή της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της χώρας, που μεταξύ των άλλων είναι επιφορτισμένη και με τον έλεγχο για τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών.

Είναι η πρώτη φορά που τόσο έντονα αμφισβητείται εκλογικό αποτέλεσμα στη σημερινή «δημοκρατική» Ρωσία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει περάσει από τους «σκοπέλους» πολλών εκλογικών νοθειών, αρχίζοντας από τις βουλευτικές εκλογές του 1993, μετά το βομβαρδισμό του ρωσικού Κοινοβουλίου από τα τανκς του Γιέλτσιν, έως και τις προεδρικές εκλογές του 2000, όπου επίσης υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες για νοθεία υπέρ του τότε νεοεκλεγέντος Προέδρου Β. Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ