Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Απειλεί η Ράις, προκαλεί το Ισραήλ

«Ετοιμη για συνομιλίες», δηλώνει η Δαμασκός, εφόσον τεθεί θέμα συνολικής διευθέτησης της ισραηλινο - αραβικής διένεξης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Εάν αποδειχτεί ότι στη Συρία υπάρχουν ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής, τότε θα αναγκαστούμε να δράσουμε». Αυτό υποστήριξε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις. Η Ράις, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου για το αν «η αναγκαιότητα δράσης σημαίνει την εξαπόλυση ενός νέου πολέμου», αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η Συρία έχει διαβεβαιώσει ότι έκλεισε τα σύνορά της για τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής και για τους καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους. Αν αυτό δεν ισχύει, τότε η διεθνής κοινότητα θα αναλάβει δράση».

Απαντώντας στις δηλώσεις της Ράις, ο Σύρος πρέσβης στην Ισπανία, Μοχσέν Μπιλάλ, επαναλάμβανε ότι δεν υπάρχουν ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής στη χώρα του και ότι η Δαμασκός «δε φοβάται ούτε αναμένει κάποια επίθεση από τις ΗΠΑ». Ο Μπιλάλ υποστήριξε, όπως είχε πράξει λίγες ώρες νωρίτερα και η εκπρόσωπος του συριακού ΥΠΕΞ, Μπουτέινα Σααμπάν ότι ο Πρόεδρος Ασαντ εξήγησε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ ότι «ο οδικός χάρτης του Κουαρτέτου για την ισραηλινο - παλαιστινιακή διένεξη θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα, αν δεν υπάρξει συνολική διευθέτηση της ισραηλινο - αραβικής διένεξης».

Στο μεταξύ, χτες, Ισραηλινός αξιωματούχος, που τήρησε την ανωνυμία του, δήλωνε ότι «η Συρία δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως κατά των παλαιστινιακών οργανώσεων που έχουν γραφεία στη Δαμασκό ούτε κατά όσων οργανώσεων υποστηρίζει, όπως τη Χεζμπολάχ, στο νότιο Λίβανο». Ο ίδιος αξιωματούχος κατηγόρησε τη συριακή ηγεσία ότι προσπάθησε να παραπλανήσει τις ΗΠΑ, λέγοντας στον Κόλιν Πάουελ ότι θα λάβει μέτρα κατά των οργανώσεων αυτών, και κατέληξε ότι η «ανάμειξη της Συρίας στην τρομοκρατία θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης Πάουελ - Σαρόν το Σαββατοκύριακο». Παρ' όλα αυτά, ο Αριέλ Σαρόν, σε συνέντευξή του, δήλωνε έτοιμος για «συνομιλίες» με τη Συρία «άνευ προϋποθέσεων», κάτι που πιθανώς αντιτίθεται στη συριακή άποψη ότι το πλαίσιο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι οι αποφάσεις του ΟΗΕ.

Στη Δαμασκό, προς το παρόν, δεν έχει κλείσει το γραφείο καμίας οργάνωσης. Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επαναλάμβανε ότι για τη συριακή ηγεσία, τα γραφεία αυτά είναι «ενημερωτικά» συμπληρώνοντας, όμως, ότι είναι κατανοητή η αμερικανική ανησυχία για την ευόδωση του «οδικού χάρτη». Ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση, Αχμαντ Τζιμπρίλ, δήλωνε έτοιμος να «κλείσει τα γραφεία, προκειμένου να μη δοθούν προσχήματα για κλιμάκωση της άδικης αμερικανικής επίθεσης κατά της Συρίας», αν και τόνισε ότι δεν υπάρχει επίσημο συριακό αίτημα. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Ναγιέφ Χαουατμέχ, εξέφραζε την ελπίδα η συριακή ηγεσία να αντισταθεί στις αμερικανικές απειλές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φουντώνουν» οι εστίες αντιπαράθεσης σε όλη την περιοχή (2024-01-23 00:00:00.0)
Σχέδια επαναπατρισμού τζιχαντιστών και «μόνιμης βάσης» (2019-02-14 00:00:00.0)
Νέα επίθεση Ισραηλινών στη Δαμασκό (2016-12-01 00:00:00.0)
Καύσιμα με «σταγονόμετρο» στη Γάζα (2008-04-24 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση και τη Δαμασκό (2005-02-18 00:00:00.0)
Οξύνονται οι αμερικανικές απειλές, πληθαίνουν οι αντιδράσεις (2003-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ