Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τις «καλές προθέσεις» των ΗΠΑ εκφράζει ο Αρμιτέιτζ

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την έναρξη «διαλόγου» Πακιστάν - Ινδίας δηλώνει ο Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ (δεξιά) μετά τη συνάντησή του με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Τζαμαλί (κέντρο)

Associated Press

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την έναρξη «διαλόγου» Πακιστάν - Ινδίας δηλώνει ο Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ (δεξιά) μετά τη συνάντησή του με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Τζαμαλί (κέντρο)
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο προσκήνιο, ο αναπληρωτής ΥπΕξ των ΗΠΑ κάνει «προσεκτικές» παραινέσεις προς τις κυβερνήσεις Πακιστάν και Ινδίας για να «ξεκινήσουν διάλογο». Στο παρασκήνιο, τα πράγματα μάλλον είναι λίγο διαφορετικά.

Μετά τη συνάντησή του με τον πραξικοπηματία στρατηγό (Πρόεδρο για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ, και τον (μεγαλοτσιφλικά και στον ελεύθερο χρόνο του) πρωθυπουργό Ζαφαρουλάχ Τζαμαλί ο Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ δήλωσε χτες στο Ισλαμαμπάντ πως είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την εξομάλυνση της κατάστασης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η επαναπροσέγγιση, είπε, είναι «ενθαρρυντική». Επρόκειτο βεβαίως για πολιτικοδιπλωματικό θέατρο, αφού η επαναπροσέγγιση, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ, αποτέλεσε το προϊόν του έντονου αμερικανικού παρεμβατισμού (το BBC πάντως υποστηρίζει πως η Ουάσιγκτον «εξεπλάγη» από τις εξελίξεις). Πάντως, τα δεδομένα των τελευταίων ωρών -- η δήλωση του Ινδού πρωθυπουργού Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» με την οποία ξεκαθάρισε πως «καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Ινδίας δε νοείται, διότι δεν ανησυχούμε μόνο για το Πακιστάν» (δήλωση με την οποία φωτογράφισε την Κίνα), η επανέναρξη των σφαγών ένθεν κακείθεν των συνόρων του Κασμίρ (τουλάχιστον 28 νεκροί από το απόγευμα της Τρίτης) και ο αποκλεισμός του συνόλου των πολιτικών οργανώσεων του κρατιδίου από τη διαδικασία -- δεν προοιωνίζονται κάτι το «δραματικό» όσον αφορά το αποτέλεσμα του οιονεί διαλόγου.

Ο Αρμιτέιτζ μεταβαίνει στην Ινδία σήμερα, Παρασκευή, με αντικειμενικό στόχο να βεβαιώσει το Νέο Δελχί ότι το Πακιστάν πείθεται να «διαλύσει την τρομοκρατική υποδομή» όπως ρητώς ζητεί η κυβέρνηση τού (υπερ)εθνικιστή Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Ωστόσο, ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει πως η αμερικανική παρέμβαση είναι «καλής θελήσεως» και η Ουάσιγκτον δε διαθέτει κάποιον «οδικό χάρτη» τύπου Μέσης Ανατολής όσον αφορά την επίλυση των διμερών προβλημάτων. Πέραν της συνταγής που δίδαξε η πρώην κάτοχος της περιοχής αυτοκρατορία βεβαίως: διαίρει και βασίλευε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ