Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Η Γερουσία ενέκρινε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δεν αποτελεί έκπληξη η ομοφωνία που υπήρξε ανάμεσα στα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας, με την οποία ενέκριναν την ένταξη στο ΝΑΤΟ επτά χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Εξάλλου, πρόκειται για τις χώρες, που, κατά τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της «Νέας Ευρώπης», αυτής που επιθυμούν να συνεργάζονται, μιας «Νέας Ευρώπης» που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τα σχέδια των ΗΠΑ, αφού η διεύρυνση αυτή θα επιτρέψει στην Ατλαντική Συμμαχία να υπολογίζει σε επιπλέον στρατιωτικό δυναμικό 200.000 ανδρών, όπως και σε νέες βάσεις.

Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία προσκλήθηκαν επισήμως να ενταχθούν στη Συμμαχία το Νοέμβρη του 2002 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα, ενώ πρόσφατα η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποφάσισαν να συστήσουν κοινή ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων τους. Οπως αναφέρουν πηγές εντός της ΕΕ, η ομάδα εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν διπλωμάτες από τους δύο διεθνείς οργανισμούς, θα συνέλθει για πρώτη φορά μέσα στην ερχόμενη βδομάδα.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της Συνόδου των πρεσβευτών των χωρών - μελών της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (COPS) της ΕΕ και των μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Βρετανού λόρδου, Τζορτζ Ρόμπερτσον. «Οι δύο οργανισμοί έχουν ο καθένας τους δικούς του στόχους, που όμως απαιτούν τα ίδια στρατιωτικά μέτρα», υποστήριξε ο Ρόμπερτσον σε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για τον πλέον «τακτικό» ρυθμό των συναντήσεων ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ