Πέμπτη 24 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καύσιμα με «σταγονόμετρο» στη Γάζα

«Τρομακτική» η ανθρωπιστική κατάσταση τονίζει ο ΟΗΕ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επανέλαβε, χτες, σε περιορισμένο βαθμό, τις προμήθειες καυσίμων για το σταθμό παραγωγής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας, η ισραηλινή κυβέρνηση. Η επανατροφοδοσία, που έγινε μόλις λίγες ώρες πριν σταματήσει να λειτουργεί ο σταθμός, αποφασίστηκε μετά από παρέμβαση της ΕΕ, η οποία και πληρώνει για τα καύσιμα. Δε διευκρινίστηκε, πάντως, αν θα συνεχιστεί η τροφοδοσία.

Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι από σήμερα δε θα μπορεί να διανείμει τρόφιμα στο 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας, γιατί το Ισραήλ δεν έχει προμηθεύσει με καύσιμα τα φορτηγά τους. Εκπρόσωποι των δύο προγραμμάτων χαρακτήρισαν «επιεικώς τρομακτική» την ανθρωπιστική κατάσταση.

Επαφές στο Λευκό Οίκο και «πυρά» Κάρτερ

Με τον Πρόεδρο Μπους συναντήθηκε, χτες, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, στην Ουάσιγκτον. Ο Αμπντάλα υπογράμμισε ότι για να υπάρξει πρόοδος στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει «να τεθεί σαφές πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα», ζητώντας την αμερικανική παρέμβαση. Ανάλογα αιτήματα αναμένεται να θέσει και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος που συναντάται σήμερα με τον Μπους. Ο Αμπάς τόνισε ότι οι ισραηλινο-παλαιστινιακές θέσεις βρίσκονται ακόμη «πολύ μακριά μεταξύ τους».

Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ για την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών. Ο Κάρτερ υπογραμμίζει ότι ουδέποτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον συμβούλευσε να μη συναντηθεί με τη «Χαμάς» κατά την περιοδεία του στην περιοχή, ισχυρισμό που διατύπωσε η Ράις επικρίνοντάς τον.

Δημοσιεύματα χωρίς διάψευση

Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποσύρει τα στρατεύματά της πλήρως από τα υψώματα του Γκολάν σε αντάλλαγμα με την επίτευξη ειρήνης με τη Συρία. Αυτό υποστηρίζουν ότι διαμήνυσε το Τελ Αβίβ στη Δαμασκό, διά του Τούρκου πρωθυπουργού, μια μεγάλη συριακή εφημερίδα και μια έγκριτη ειδησεογραφική ιστοσελίδα («ελ Ουατάν» και «Σάμπρες», αντίστοιχα). Καμία από τις δύο πλευρές δε διέψευσε τα δημοσιεύματα, ενώ ο Ερντογάν αναμένεται στη Δαμασκό το Σάββατο. Πάντως, νωρίτερα τον Απρίλη, ο Σύρος Πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχαν επιβεβαιώσει ότι ανταλλάσσονται «διά τρίτου» μηνύματα μεταξύ των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ