Πέμπτη 24 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες συγκρούσεις με σιίτες ενόπλους

Ο Πετρέους επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού στην ευρεία Μέση Ανατολή

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ολονύχτιες συγκρούσεις μαίνονταν στις σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και σιιτών ενόπλων, κυρίως του «στρατού του Μεχντί», που πρόσκειται στον Μουκτάντα Σαντρ. Η κατοχική εκδοχή αναφέρει 15 ενόπλους νεκρούς, αλλά τοπικές αρχές έκαναν λόγο για 15 αμάχους και έξι ενόπλους νεκρούς.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων ζήτησε από τον Μουκτάντα Σαντρ ν' αποσύρει τους άνδρες του από τους δρόμους. Επιθέσεις σημειώθηκαν, χτες, και στη Μοσούλη, βορείως της Βαγδάτης. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε αστυνομική περίπολο, τραυματίζοντας τέσσερις αστυνομικούς και πέντε πολίτες. Νωρίτερα, σε τριπλή βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν τρεις πολίτες και τραυματίστηκαν 13.

Τέλος, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, διορίζεται επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, που επιβλέπει τις περιοχές Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία και Κέρας της Αφρικής, γεγονός που τον καθιστά επικεφαλής των επιχειρήσεων εκτός του Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ο διορισμός του εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Μπους και αναμένεται η έγκριση της Γερουσίας.

Τη θέση του στο Ιράκ θα αναλάβει ο αντιστράτηγος Ρέι Οντιέρνο. Ο Πετρέους αντικαθιστά τον παραιτηθέντα ναύαρχο Ουίλιαμ Φάλον που φέρεται να διαφώνησε με την πολιτική Μπους απέναντι στο Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ