Πέμπτη 24 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σόρος: Φοβάται νίκη εθνικιστών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Περισσότερο κακό παρά καλό κάνει η υποστήριξη ΗΠΑ και ΕΕ στα φιλοδυτικά κόμματα της Σερβίας πριν τις εκλογές της 11ης του Μάη, εκτίμησε η τελευταία έκθεση του γνωστού ιμπεριαλιστικού φερέφωνου του Τζορτζ Σόρος «Ομιλος Διεθνών Κρίσεων» (ICG). Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πολωμένο το εκλογικό σώμα ανάμεσα σε εθνικιστικά και φιλοδυτικά κόμματα, ο «όμιλος» προβλέπει πιθανή την εκλογή του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος προεξοφλώντας ως άμεσες «επιπτώσεις» το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας του Βελιγραδίου στην ΕΕ, στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία και υποβάθμιση των σχέσεων με Βοσνία - Ερζεγοβίνη και ΠΓΔΜ.

Το ίδιο 24ωρο ο Ευρωενωσιακός επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, κάλεσε το Βελιγράδι να φτιάξει «σχέσεις καλής γειτονίας» με το Κοσσυφοπέδιο, ενώ απάντησε θετικά όταν ρωτήθηκε εάν η Σερβία θα πρέπει να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση ένταξής της... Η δήλωση Ρεν έκανε τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα να επαναλάβει ότι «η συμφωνία Σταθεροποίησης και Ενταξης που προτείνει ο Σολάνα έχει συγκεκαλυμμένη ατζέντα την αντισυνταγματική αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και τη συνεργασία με το ψευδοκράτος». Παρ' όλα αυτά, η Ευρωενωσιακή επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Ντανούτα Χούμπνερ, και ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Μπόζινταρ Τζέλιτς, υπέγραψαν διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης...

Τέλος, χτες, στην Πρίστινα, ο Ιρλανδός υπουργός Αμυνας, Ουίλι Ο' Ντία, εκτίμησε ότι το Κοσσυφοπέδιο παραμένει ασταθές και ότι γι' αυτό το ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραμείνει εκεί «για πολλά χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ