Πέμπτη 24 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απεργία των δασκάλων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Χιλιάδες δάσκαλοι σε Αγγλία και Ουαλία πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, απαιτώντας την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων και στρεφόμενοι ουσιαστικά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την άσκησή της, όσον αφορά τον περιορισμό των αυξήσεων των αποδοχών όλων των εργαζομένων στα όρια του πληθωρισμού.

Κατά την Εθνική Ενωση Δασκάλων (NUT) που έχει κηρύξει την απεργία και αντιπροσωπεύει περίπου το 1/4 των δασκάλων, η αύξηση που προτείνει η κυβέρνηση - 2,45% - είναι σχεδόν το ήμισυ της πραγματικής τιμής του πληθωρισμού, που σήμερα στη Βρετανία είναι 4,1% σύμφωνα με τον επίσημο Δείκτη Τιμών του Καταναλωτή.

Την ίδια στιγμή βέβαια η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν ρίχνει «σωσίβιο» ύψους 50 δισ. στερλινών από χρήματα των φορολογούμενων στο παραπαίον βρετανικό τραπεζικό σύστημα καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες δύνανται να ανταλλάσσουν τους τίτλους διασφαλισμένους με ενυπόθηκα δάνεια που κατείχαν έως τα τέλη του περασμένου έτους με κρατικά ομόλογα για περίοδο ενός έτους και με δυνατότητα ανανέωσης για τρία, στο σύνολο, έτη. Τον περασμένο Σεπτέμβρη προχώρησε σε πιστώσεις 25 δισ. στερλινών προς την τράπεζα στεγαστικής πίστης Northern Rock προκειμένου να εμποδίσει την κατάρρευσή της, ενώ το Φλεβάρη την εθνικοποίησε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ