Πέμπτη 22 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο,τι κινείται πυροβολείται

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον 4 Αφγανούς στρατιώτες σκότωσαν Αμερικανοί στρατιώτες έξω από την πρεσβεία στην Καμπούλ. Γιατί; Γιατί έτσι...

Οι Αφγανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο περί «παρεξήγησης»: οι Αμερικανοί, είπε ο αρχηγός της Αστυνομίας, Μπασίρ Σαλαντζί, «νόμισαν ότι οι στρατιώτες επρόκειτο να επιτεθούν στην πρεσβεία των ΗΠΑ» στην αφγανική πρωτεύουσα. Πώς θα μπορούσαν να επιτεθούν οι Αφγανοί στρατιώτες τη στιγμή που ξεφόρτωναν ένα φορτηγό με όπλα εντελώς ορατοί και ακριβώς απέναντι στη βαριά οχυρωμένη πρεσβεία είναι ένα μυστήριο που ούτε οι ίδιοι οι Αμερικανοί στρατιώτες, ούτε οι τέσσερις Αφγανοί που επέζησαν από τα πυρά τους, ούτε οι Γάλλοι της ISAF που βρέθηκαν στα διασταυρούμενα πυρά, ευδοκίμησαν να φωτίσουν. Φήμες πάντως που έφθαναν χτες σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ενδέχεται οι Αμερικανοί να είχαν καταναλώσει κάποια ποσότητα αλκοόλ και να αποφάσισαν να κάνουν διαγωνισμό σκοποβολής «φτιαγμένοι».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέφρασε την «λύπη της για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών» και... καθάρισε. Ο Χαμίντ Καρζάι είπε ότι θα διατάξει «έρευνα» για το περιστατικό. Ωστόσο το πόρισμα μάλλον το έβγαλε ήδη ο αντισυνταγματάρχης Πολ Κόλκεν, εκπρόσωπος της «ειρηνευτικής δύναμης» (δηλαδή της κατοχής): «υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι οι Αφγανοί άνοιξαν πυρ πρώτοι». Ωστόσο, τόσο το «Ρόιτερ» όσο και το «Ασοσιέιτεντ Πρες» άφησαν να εννοηθεί ότι τα πράγματα συνέβησαν αντιστρόφως, ότι δηλαδή οι Αφγανοί άνοιξαν πυρ για να αμυνθούν... Ούτως ή άλλως, το περιστατικό προκάλεσε οργή στους δρόμους και πλήθος συγκεντρώθηκε κοντά στην πρεσβεία - αλλά διαλύθηκε από την ως συνήθως πολύ «φιλική» με διαδηλωτές αφγανική Αστυνομία.

Στο μεταξύ ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο οποίος ξαναβαπτίστηκε ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν, βρισκόταν στην Καμπούλ για συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης Καρζάι, αλλά δεν έκανε κανένα σχόλιο για το περιστατικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ