Κυριακή 25 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Χρησιμοποιήθηκαν ραδιενεργά όπλα

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΚΑΜΠΟΥΛ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα ευρήματα ερευνητικής αποστολής ομάδας γιατρών που πραγματοποίησαν έρευνα στις τοποθεσίες που βομβαρδίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Διαρκής Ελευθερία, αποκαλύπτουν πως - παρά τις διαψεύσεις του Πενταγώνου - οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποίησαν ραδιενεργά όπλα στο Αφγανιστάν.

Ο Αλεξ Κίρμπι του BBC, επικαλούμενος προκαταρκτική έκθεση του Κέντρου Ιατρικής Ερευνας για το Ουράνιο, που εδρεύει στον Καναδά (η έρευνα του UMRC μπορεί να βρεθεί και στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://www.umrc.net/) επισημαίνει το γεγονός ότι η έρευνα αποκαλύπτει «εκπληκτική» συγκέντρωση ουρανίου στους οργανισμούς των κατοίκων του Αφγανιστάν οι οποίοι ζουν στις περιοχές οι οποίες βομβαρδίστηκαν από τους Αμερικανούς, έως και 400 φορές πάνω από το κανονικό.

Το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας, αλλά και εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ισχυρίστηκαν μιλώντας στον Κίρμπι ότι «δε χρησιμοποιήθηκαν όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο στο Αφγανιστάν, ούτε άλλα όπλα που περιείχαν ουράνιο σε οποιαδήποτε μορφή του». Ωστόσο τα ευρήματα του Κέντρου, όπως τα συνοψίζει ο διευθυντής του, δρ. Ασάφ Ντουράκοβιτς, συνταγματάρχης ε.α. του αμερικανικού στρατού, τους διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Ο Ντουράκοβιτς αναφέρει ότι αν και δε βρέθηκε απεμπλουτισμένο ουράνιο στην έρευνα, τα ευρήματα από τους Αφγανούς που δέχτηκαν να εξεταστούν αποκαλύπτουν ότι έχει συγκεντρωθεί στους οργανισμούς τους από 100 ως 400 φορές περισσότερο από το κανονικό ουράνιο. Είναι «αποτελέσματα-σοκ», γράφει ο Κίρμπι, ο οποίος πάντως σημειώνει πως τα συμπεράσματά του «δεν υποστηρίζονται από άλλους επιστήμονες» και φυσικά επισήμως διαψεύδονται.

Στη Νανγκαρχάρ, στρατηγικό στόχο των αμερικανικών βομβαρδισμών με βόμβες ειδικά σχεδιασμένες κατά σπηλαίων και για να δημιουργούνται «σεισμικά» πλήγματα, εκατοντάδες Αφγανοί πάσχουν από συμπτώματα ανάλογα των Αμερικανών βετεράνων του Κόλπου που ασθενούν.

Ο Ντουράκοβιτς πιστεύει ότι το αφγανικό ανάλογο του «συνδρόμου του Κόλπου», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάτοικοι εισέπνευσαν σκόνη που είχε ουράνιο. Δείγματα ούρων 17 Αφγανών από την περιοχή που αναλύθηκαν από ανεξάρτητο βρετανικό εργαστήριο, δείχνουν ότι οι δότες είχαν κατά μέσον όρο 315,5 νανογραμμάρια, ή 100 ως 400 φορές «μεγαλύτερη συγκέντρωση ουρανίου στους οργανισμούς τους από τους βετεράνους του πολέμου του Κόλπου». Ενα 12χρονο αγόρι από την Καμπούλ είχε 2.031 νανογραμμάρια. Το ανώτατο όριο συγκέντρωσης ουρανίου στους πολίτες στις ΗΠΑ είναι 12 νανογραμμάρια... Το UMRC αναφέρει πως, αν το ίδιο συμπέρασμα προκύψει και από άλλες κοινότητες του Αφγανιστάν, «προκύπτει ένας τεράστιος κίνδυνος για μια καταστροφή στον τομέα της δημόσιας υγείας. Κάθε επόμενη γενεά κινδυνεύει». Επίσης σε κίνδυνο, υποστηρίζει ο Ντουράκοβιτς, είναι και οι ξένοι στρατιώτες και εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.

«Δε λέω ότι το Αφγανιστάν υπήρξε πεδίο δοκιμής νέων ραδιενεργών όπλων. Αλλά χρησιμοποιήστε την κοινή σας λογική», δηλώνει ο Ντουράκοβιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ