Παρασκευή 30 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Βλαβερή για τα μάτια

Επικίνδυνη για τα μάτια των ενηλίκων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και βρεφών είναι η ηλιακή ακτινοβολία, που είναι έντονη τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας κυρίως της μείωσης του πάχους της στιβάδας του όζοντος, που επιτρέπει να διαπερνούν οι υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA και UVB.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχής μείωση του όζοντος, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 3 - 6%, με σημαντικές βλαβερές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε ό,τι αφορά τα μάτια μας, η μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να έχει ως συνέπεια αλλοιώσεις στο DNA των κυττάρων και βλάβες στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, καταρράκτη, εγκαύματα στα βλέφαρα κ.ά.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ενωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΕΟΟ) με την υπόδειξη ότι για την προστασία των ματιών είναι απαραίτητη η χρήση γυαλιών ηλίου υψηλής απορροφητικότητας και γυαλιών με πολωτικά φίλτρα για τα άτομα που ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα ή λόγω επαγγέλματος εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά, τα οποία θα πρέπει να μάθουν να μην κοιτάζουν απευθείας τον ήλιο, να φορούν γυαλιά και καπέλο από μικρή ηλικία, ακόμη και τις μέρες με συννεφιά, και να αποφεύγουν την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μεταξύ 10 π.μ και 4 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ