Παρασκευή 30 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Νέο δάνειο και... Ολυμπιακό στις πλάτες των δημοτών

Δάνειο έως και 180 εκατ. ευρώ φορτώνει η Δημοτική Αρχή, με τη συναίνεση της παράταξης του Χρ. Παπουτσή, στους εργαζόμενους, για Ολυμπιακές δράσεις και παρεμβάσεις. Την πρόταση καταψήφισε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης για την Αθήνα, Σπύρος Χαλβατζής

Δάνειο μέχρι 180 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο φυσικά θα αποπληρώσουν οι δημότες της Αθήνας, αποφάσισε να πάρει χθες, η διοίκηση του Δήμου Αθήνας. Στην απαράδεκτη αυτή απόφαση συναίνεσε και η παράταξη του Χρ. Παπουτσή αποδεικνύοντας στην πράξη ότι στις κεντρικές πολιτικές επιλογές έχουν την ίδια κατεύθυνση. Κατηγορηματικά αντίθετος στην εισήγηση της διοίκησης για την υπογραφή του δανείου ήταν ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Συμπαράταξη για την Αθήνα», Σπ. Χαλβατζής, ο οποίος και επισήμανε την ανάγκη ο Δήμος της Αθήνας να διεκδικήσει τα χρήματα που παρακρατά παράνομα η κυβέρνηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την πρόταση της διοίκησης καταψήφισε επίσης και ο Φώτης Κουβέλης, ενώ απείχε της ψηφοφορίας ο Γιάννης Δημαράς.

Συγκεκριμένα, το δάνειο «θα διατεθεί αποκλειστικά για την υλοποίηση του έργου των ολυμπιακών παρεμβάσεων του λοιπού τεχνικού και επενδυτικού προγράμματος και για την αποπληρωμή των μη ληξιπρόθεσμων κεφαλαίων, των ήδη υφιστάμενων δανείων ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση. Δηλαδή, η διοίκηση του Δήμου παίρνει δάνειο για να αποπληρώσει τα προηγούμενα δάνεια και για να φτιάξει έργα βιτρίνας ενόψει των ολυμπιακών αγώνων.

Αναλυτικά η «επενδυτική στρατηγική» όπως φαίνεται στην εισήγηση της διοίκησης εξελίσσεται σε 4 βασικούς τομείς: Στις Ολυμπιακές δράσεις, στο λοιπό τεχνικό πρόγραμμα (όσα δεν περιλαμβάνονται για τα ολυμπιακά έργα), το πρόγραμμα κοινωνικών δράσεων και παρεμβάσεων και τέλος η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου με απαλλοτριώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα έργα που θα γίνουν με τον υπέρογκο δανεισμό είναι και η Βαρβάκειος Αγορά, στην οποία γίνονται σχεδόν κάθε χρόνο έργα, και το Δημαρχείο (500 εκατομμύρια δραχμές), το οποίο αυτή την περίοδο ανακαινίζεται. Την ίδια στιγμή για τις απαλλοτριώσεις και τους νέους χώρους πρασίνου προβλέπονται μόνο 15 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχο ποσό προβλέπεται για την ανακατασκευή των πεζοδρομίων. Το πρόγραμμα αυτό η Ντόρα Μπακογιάννη το χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει υλοποιήσει ποτέ ο Δήμος Αθηναίων».

Παρεμβαίνοντας, ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι η πρακτική της μη διεκδίκησης των ουσιαστικά κλεμμένων από το κράτος φόρων «οδηγεί στο να καλύπτουμε την εφαρμοζόμενη πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αποτελεί ένα άλλοθι ότι τα όργανα της Αυτοδιοίκησης διεκδικούν, ενώ επί της ουσίας δεν ενημερώνουν το κοινό και δεν το κινητοποιούν για να πάρει τα δικά του λεφτά και ο Δήμος δανείζεται τα λεφτά τα δικά του με υψηλά επιτόκια». Σημείωσε ακόμα ότι για κάθε κάτοικο της Αθήνας έχουν παρακρατηθεί 240.000 δρχ. και κατέληξε: «Δανειζόμαστε και θα δαπανήσουμε τεράστια ποσά για ευπρεπισμούς οδών, προσόψεων, κτιρίων, για οτιδήποτε θα φανεί ότι δείχνει όμορφη την πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και δε διεκδικούμε για να φτιάξουμε μεγαλύτερους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καλύτερα σχολεία, περισσότερο πράσινο, κάτι τέλος πάντων που θα ανακουφίζει τα λαϊκά στρώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ