Παρασκευή 30 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Ο απόλυτος συμβιβασμός

Η απόφαση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ώστε να δοθεί κάποια λύση στο οικονομικό αδιέξοδο των Δήμων, ήταν πράγματι το καλύτερο που είχε να κάνει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Αλλωστε, μια ηγεσία που πρόσκειται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ δε θα μπορούσε, παρά να συμβιβαστεί απόλυτα με τις κυβερνητικές επιλογές που καταληστεύουν την Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους και να δώσει μια καλή ...προεκλογική πάσα στον πρωθυπουργό. Ετσι, δεν αποκλείεται ο Κ. Σημίτης να δώσει κάποια ψίχουλα παραπάνω στους ηγήτορες της ΚΕΔΚΕ και έτσι όλοι μαζί να θριαμβολογούν για το φοβερό κατόρθωμα.

Η ουσία, όμως, βρίσκεται αλλού και η αλήθεια επίσης. Τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ υποτίθεται ότι αγωνιά για την απόδοση των πόρων που δικαιούνται οι δήμοι της χώρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς, ωστόσο, να προχωρεί σε μια σοβαρή καταγραφή των χρημάτων που της αφαιρούνται «ετσιθελικά» από την κυβέρνηση κάθε χρόνο. Αντίθετα, καταπατεί αποφάσεις συνεδρίων της για τη διεκδίκησή τους. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, έχει δηλώσει καθαρά: Στόχος δεν πρέπει να είναι η αύξηση των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά η δυνατότητα των δήμων να λειτουργούν με ίδια έσοδα, δηλαδή επιβάλλοντας ολοένα και περισσότερους φόρους.

Είναι προφανής η απροθυμία της ΚΕΔΚΕ να διεκδικήσει τα παρακρατηθέντα χρήματα, τα οποία ανέρχονται - από το 1990 μέχρι φέτος - σε 2,4 τρισ. δρχ. Αυτό διεφάνη και στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, στο οποίο διαμορφώθηκε το αίτημα να παλέψει σε επίπεδο ...συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ώστε να αποδοθούν για φέτος στους δήμους επιπλέον 120 δισ. δρχ. σε σχέση με πέρσι, ώστε να αντεπεξέλθουν σε μια σειρά αρμοδιοτήτων που τους μεταφέρθηκαν υποχρεωτικά (π.χ., παιδικοί σταθμοί, σχολικοί τροχονόμοι, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, κλπ.).

Το εξευτελιστικό αυτό αίτημα σημαίνει ότι η ΚΕΔΚΕ ζητά ακόμα λιγότερα και από αυτά που έχουν παρακρατηθεί αυθαίρετα μόνο από τα τέλη κυκλοφορίας, ποσό που φτάνει τα 218,8 δισ. δραχμές. Θυμίζουμε πως απέναντι στις φωνές που ζητούσαν - όταν η κυβέρνηση εισηγείτο την υποχρεωτική μεταφορά των πρώην κρατικών παιδικών σταθμών στους δήμους - νομοθετική κατοχύρωση της κάλυψης των δαπανών και των νέων αναγκών των σταθμών, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ αντέτεινε τη δήθεν ισχυροποίηση των δήμων. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η επιβολή τροφείων που πληρώνουν οι γονείς.

Την ίδια ώρα, από τα χρήματα που έχουν κλαπεί αυθαίρετα από τους δήμους, κάθε δημότης στη χώρα στερείται από 240.000 δρχ. σε υπηρεσίες. Αν προσθέσει κανείς τα αυξημένα ανταποδοτικά τέλη, στα οποία επιδίδονται πολλοί δήμοι εξαιτίας της μειωμένης επιχορήγησης, το ποσό αυτό ανεβαίνει. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως αν το Μαρούσι εισέπραττε όσα του χρωστά η κεντρική διοίκηση, ο δήμος θα μπορούσε να μην επιβάλλει ανταποδοτικά τέλη για ένα χρόνο...

Ο μόνος τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης είναι να επιστραφούν τα αυθαίρετα παρακρατηθέντα στους Δήμους και να αυξηθεί το εξευτελιστικό ποσοστό του 2,5% επί του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού. Επιλογές που η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ απέδειξε ότι δεν πρόκειται να τις βάλει στην ατζέντα των αιτημάτων της, καταδικάζοντας με τη στάση της στη συνεχή αφαίμαξη τους εργαζόμενους.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ