Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΩΝ
Ολα στον τζόγο του χρηματιστηρίου

Συγκροτήθηκε επιτροπή, που θα καθορίζει τις επενδύσεις των Ταμείων σε μετοχές 

Μια μόλις μέρα πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση έσφιξε ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από τα αποθεματικά όλων των Ταμείων, μετατρέποντάς τα σε «θεσμικούς επενδυτές», που θα στηρίζουν μακροχρονίως τον τζόγο του χρηματιστηρίου. Ετσι, με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, συγκρότησε Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας της διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων.

Η επιτροπή αυτή θα καθορίζει «τους κανόνες επενδυτικής συμπεριφοράς για την αξιοποίηση της κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών, οι οποίοι θα είναι υποχρεωτικής εφαρμογής για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς». Αποκαλυπτικό των πραγματικών προθέσεων είναι το γεγονός πως αυτή η επιτροπή θα εισηγείται στον υπουργό Εργασίας την επένδυση των αποθεματικών σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια «καθ' υπέρβαση των προβλεπομένων από την παρ. 1 του άρθρου 40 του Ν.2676/99 ποσοστών». Στο νόμο καθορίζεται ότι τα Ταμεία μπορούν να επενδύουν σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, μέχρι το 20% της περιουσίας τους, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 23% από 1ης Γενάρη 2001, που έτσι κι αλλιώς το παραβιάζουν!

Η συγκρότηση της επιτροπής είναι συνέχεια μιας σειράς διαλυτικών κυβερνητικών αποφάσεων, που μέχρι τώρα έχουν εφαρμοστεί στο ΙΚΑ. Η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος δόθηκε στην «ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ», του ομίλου Κωστόπουλου, ενώ δημιουργήθηκε ανώνυμη εταιρία (ΑΕΔΑΚ), στην οποία παραδόθηκαν τα αποθεματικά του για να τα παίζει στο χρηματιστήριο. Ηδη έχει δρομολογηθεί η διαδικασία «τιτλοποίησης» των απαιτήσεων του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές, παραδίδοντάς τες και αυτές στα χέρια ιδιωτικής εταιρίας. Το ΙΚΑ, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις, αποτελεί τον «πιλότο» και για τα άλλα Ταμεία.

Να σημειώσουμε πως με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, μέχρι το '98, το ΙΚΑ είχε σε μετοχές το 22% της περιουσίας του και αυτό πριν καν συγκροτηθεί η ΑΕΔΑΚ. Εύλογο είναι το ερώτημα, για το αν και ποιες απώλειες είχε το ΙΚΑ, αλλά και τα άλλα Ταμεία, από τη μεγάλη πτώση που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες στο χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση «τηρεί σιγήν ιχθύος», σε αντίθεση με προηγούμενες θριαμβολογίες για δήθεν μεγάλα κέρδη των Ταμείων από το παίξιμο στο χρηματιστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ