Σάββατο 31 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΝΟ»
Καθολικά στην απεργία και συνεχίζουν

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζόμενων της «ΑΓΝΟ» στην 24ωρη απεργία που έγινε χτες, ενώ αναμένεται κλιμάκωση των αγώνων τους αυτή τη βδομάδα. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις αρνητικότατες εξελίξεις που δρομολογούνται για την ίδια την «ΑΓΝΟ», για τους εργαζόμενους και τους παραγωγούς, μετά τη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης και της ΑΤΕ να ξεπουλήσει μια ιστορική συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία σε ιδιώτες. Καταγγέλλουν μάλιστα κυβέρνηση και ΑΤΕ ότι «δώρισαν» την «ΑΓΝΟ» στην «ΑΕ ΚΟΛΙΟΣ», χωρίς καν καμία διασφάλιση των 430 θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων (συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις).

Τους εργαζόμενους της επιχείρησης, που συγκεντρώθηκαν το πρωί στην είσοδο του εργοστασίου, επισκέφθηκαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων και σωματείων εργαζομένων, για να τους εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Ανάμεσά τους αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι εμπόδισαν την είσοδο στον διευθύνοντα σύμβουλο της «ΑΓΝΟ ΑΕ», όταν αυτός με θρασύτατο τρόπο επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο του εργοστασίου.

Η αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ αποτελούνταν από τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη, τον Κ. Αβραμόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Ηλία Γκουτζηγιάννη, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΚΟΘ. Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Αγγ. Τζέκης, τους υπενθύμισε τη σταθερή θέση του Κόμματος ενάντια στο ξεπούλημα της «ΑΓΝΟ» και των άλλων συνεταιριστικών επιχειρήσεων. «Το ΚΚΕ από τις αρχές ακόμη της δεκαετίας του 1990 προειδοποιούσε για τις εξελίξεις αυτές, τόνισε. Εκεί οδηγούσε η περιβόητη ρύθμιση των χρεών των συνεταιριστικών οργανώσεων, στη συρρίκνωση, το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση. Οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί, όπως η "ΑΓΝΟ", μέσα στα πλαίσια βέβαια μιας άλλης πολιτικής, μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο και να στηρίξουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων που δημιούργησαν την "ΑΓΝΟ"».

«Το ΚΚΕ, κατέληξε ο Αγγελος Τζέκης, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Καλεί σε συντονισμένο αγώνα τους εργαζόμενους, τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού και της περιοχής, για να μην περάσει το ξεπούλημα, για μια άλλη πολιτική ανάπτυξης. Στον αγώνα τους αυτό οι εργαζόμενοι, υπογράμμισε, θα έχουν την πλήρη στήριξη του ΚΚΕ».

Οι συνδικαλιστές του κλιμακίου του ΠΑΜΕ (Θ. Κυριακίδης, Θ. Μητρούδα), μιλώντας με τους εργαζόμενους, κατήγγειλαν ως υπεύθυνους για τις δραματικές εξελίξεις τη διοίκηση της ΑΤΕ και την κυβέρνηση και εξέφρασαν τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης στο δίκαιο αγώνα τους. Τους απεργούς επισκέφθηκε ακόμη για να εκφράσει τη συμπαράστασή του ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Μ. Σπυριδάκης. Ακόμη στους εργαζόμενους διαβάστηκε ψήφισμα του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, που ζητά την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της «ΑΓΝΟ». «Μιας επιχείρησης που έχει, όπως υπογραμμίζεται, τις δυνατότητες να λειτουργήσει και να συνεχίσει να λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών, των συνεταιρισμένων κτηνοτρόφων και των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ