Σάββατο 31 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Τις θεωρούν ήδη «απασχολήσιμες»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Εξω από το υπουργείο Εργασίας βρέθηκαν χτες για μία ακόμα φορά οι εργάτριες της «Σίσσερ Πάλκο», φωνάζοντας «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», μετά από συγκέντρωση και πορεία που έκαναν.

Το σύνθημά τους όμως, όπως αποδείχτηκε και χτες, προσκρούει σε αυτιά που ορθώνουν τοίχο στα εργατικά αιτήματα. Ετσι η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Πανοπούλου αρκέστηκε να υποσχεθεί μια νέα συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς για την 5η Ιούνη, με στόχο να ανακοινωθούν τότε κάποια προγράμματα απασχολησιμότητας για τις ήδη απολυμένες εργάτριες. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η διαμεσολαβητική προσπάθεια του υπεύθυνου Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ Δ. Στρατούλη, που, μιλώντας στις εργάτριες, χαρακτήρισε κατάκτηση του αγώνα τους ακριβώς αυτό: Το ρεζίλι να θεωρείται δικαίωμα η απασχολησιμότητα μέσω προγραμμάτων της ΕΕ. Τα πράγματα προσπάθησε να διορθώσει ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, που θέλησε να πείσει ότι το κόμμα του ενδιαφέρεται για τους εργάτες, αφού κατέθεσε τροπολογία για την καταβολή σε όλους υπαλληλικών αποζημιώσεων. Για να εισπράξει από εργαζόμενο μηχανικό στο εργοστάσιο το αποστομωτικό: «Από τη μια ψηφίζετε το Μάαστριχτ κι από την άλλη καταθέτετε τροπολογίες, άντε από δω...».

Οι ίδιες οι εργαζόμενες, στα πηγαδάκια και στις συζητήσεις που κάνουν, διαμηνύουν ότι το μέλλον τους δεν είναι στα προγράμματα απασχολησιμότητας, με τα οποία δεν μπορούν να επιβιώσουν οι οικογένειές τους. Αυτή η θέληση των εργατριών για μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία είναι που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες των συνδικαλιστών του ΣΥΝ στην πλειοψηφία του σωματείου, που θεωρούν τις εργάτριες ήδη άνεργες και στρέφει όλη την προσοχή στο πώς θα καταγραφεί αυτό στις λίστες του ΟΑΕΔ.

Θα συνεχίσουμε μαζί

Σε αποφασιστική δράση και ξεπέρασμα των Σειρήνων του αποπροσανατολισμού, που προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στη συναίνεση και την αποδοχή των προγραμμάτων ψευτοαπασχόλησης, καλεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) όλους τους εργαζόμενους της «Σίσσερ Πάλκο». Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό τους και στον αγώνα τους, που είναι αγώνας του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο.

Οπως σημειώνει ειδικότερα στην ανακοίνωση: «Οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στήριξαν την πολιτική της απελευθέρωσης του κεφαλαίου, που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και των κερδών των επιχειρήσεων, υπονομεύουν το δικαίωμα στη δουλιά, τα δικαιώματά σας». Και συμπληρώνει, προειδοποιώντας τους εργαζόμενους, ότι αυτές οι δυνάμεις: Είναι με το μέρος της εργοδοσίας. Υπηρετούν τα συμφέροντά της. Γι' αυτό καμιά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του συμβιβασμού, στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας. Είναι συνένοχοι για τις απολύσεις. Ο λύκος δε γίνεται αρνί. Τώρα πρέπει να βγουν συμπεράσματα.

«Η πάλη κατά των απολύσεων, για την υπεράσπιση του δικαιώματος δουλιάς σημαίνει καταδίκη της πολιτικής και των πολιτικών δυνάμεων που ευθύνονται γι' αυτή την κατάσταση» επισημαίνει στη συνέχεια, κάνοντας σαφές ότι: Θα συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα, μαζί με την Ομοσπονδία, το κλαδικό συνδικάτο και με το ΠΑΜΕ, γιατί ο αγώνας χρειάζεται δυνάμεις που δε συναλλάσσονται μ' αυτούς που ευθύνονται για την αφαίρεση του δικαιώματος στη δουλιά, χρειάζεται δυνάμεις που πιστεύουν πραγματικά στο δίκιο των εργατριών και των εργατών.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι μαζί με όλους τους απολυμένους και τους ανέργους του κλάδου θα διεκδικεί το δικαίωμα στη δουλιά και καταθέτει συγκεκριμένο πλαίσιο με ουσιαστικά μέτρα για την προστασία όλων των ανέργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ