Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΒΕ
Συνεχίζονται οι φοροεκβιασμοί

Νέα παράταση για κλείσιμο «ανέλεγκτων υποθέσεων» 6ετίας και επέκταση στα βιβλία Γ` κατηγορίας

Τα ...ρέστα της παίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά της να αναπληρώσει τις απώλειες κρατικών εσόδων από τις φοροελαφρύνσεις που θεσμοθέτησε σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, επεκτείνει τη ρύθμιση για το κλείσιμο των λεγόμενων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων (1993-1998) σε όλες τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο μέχρι τα 75 εκατ. δρχ., ενώ ταυτόχρονα ξεκινά νέο γύρο εκβιασμών σε βάρος των μικρεμπόρων, βιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών (που τηρούν βιβλία Α` ή Β` κατηγορίας), παρατείνοντας για δεύτερη φορά την υποβολή των σχετικών δηλώσεων.

Το γεγονός και μόνον ότι οι ΕΒΕ - παρά το όργιο των εκβιασμών και απειλών που δέχτηκαν μέχρι τώρα - δεν έχουν προσέλθει «οικειοθελώς» φανερώνει την πλήρη οικονομική αδυναμία τους να ξαναπληρώσουν τα άδικα και πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες με βιβλία Α` ή Β` κατηγορίας δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να προσέλθουν στις νέες προθεσμίες. Η υπαγωγή στη ρύθμιση, σύμφωνα με το νόμο, είναι «προαιρετική». Επίσης τα πρόσθετα χαράτσια και οι προσαυξήσεις που προβλέπονται στη νέα ρύθμιση είναι 25% πάνω από τα ποσά που ίσχυσαν πέρσι και ξεκινούσαν από τις 360.000 δρχ. για το κλείσιμο της εξαετίας. Στη δεύτερη παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών (έληξε στις 31 Μάρτη), οι προσαυξήσεις για την υποτιθέμενη καθυστέρηση ήταν 20%.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι ΕΒΕ (βιβλία Α` ή Β` κατηγορίας) που υπέβαλαν ήδη τέτοιες δηλώσεις φτάνουν στο 80% του συνόλου και χαρατσώθηκαν με 150 εκατ. ευρώ.

Με την υπουργική απόφαση, το κλείσιμο της 6ετίας επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις που τηρούν προαιρετικά βιβλία Γ` κατηγορίας, αλλά με ετήσιο τζίρο που δεν ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ. Η περαίωση αφορά επιχειρήσεις πώλησης με μέσο ετήσιο τζίρο μέχρι τα 75 εκατ. δρχ., παροχής υπηρεσιών και ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 25 εκατ. δρχ. και μέχρι 75 εκατ. δρχ. για μεικτές επιχειρήσεις. Τα ελάχιστα ποσά για το κλείσιμο της 6ετίας ξεκινούν από 600.000 δρχ. και φτάνουν μέχρι και τα 3 εκατ. δρχ., ανάλογα με το ύψος του ετήσιου τζίρου. Οι προθεσμίες που ορίστηκαν ξεκινούν στις 26 του Ιούνη και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ λήγουν στις 10 του Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ