Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΟΥΒΑ
Η ΕΕ ανοίγει το δρόμο της επέμβασης στην Κούβα

Σε ρόλο πρωταγωνιστή η Ελληνική Προεδρία

Ο λαός της Κούβας στηρίζει την Επανάσταση
Ο λαός της Κούβας στηρίζει την Επανάσταση
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ.--

Συνολική επανεξέταση των σχέσεων με την Κούβα και πρώτο γύρο διπλωματικών κυρώσεων, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην κατάπτυστη, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ανακοίνωση της Ελληνικής Προεδρίας εκ μέρους των 15 μελών ως απάντηση στις «κατακριτέες ενέργειες ενάντια στους διαφωνούντες πολίτες και ανεξάρτητους δημοσιογράφους καθώς και την επιστροφή του μέτρου της θανατικής ποινής».

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις αρχές Μάρτη στην Κούβα εκ μέρους των «αντιφρονούντων», ο ρόλος των οποίων αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των δικών, «μετά από τις πρόσφατες κατακριτέες ενέργειες των κουβανικών αρχών, οι οποίες έχουν σκοπό όχι μόνο να παραβιάσουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην Κούβα, αλλά και να στερήσουν από τους πολίτες το βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμα, δηλαδή το δικαίωμα στη ζωή, η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της, διότι οι κουβανικές αρχές παραβίασαν την αναστολή επιβολής της θανατικής ποινής που ίσχυε de facto, και επιθυμεί να πληροφορήσει τη διεθνή κοινότητα ότι απέστειλε στις 5 Ιουνίου το ακόλουθο διάβημα προς τις κουβανικές αρχές:

"Η ΕΕ, ανησυχώντας βαθύτατα για τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των μελών της κουβανικής αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων δημοσιογράφων, οι οποίοι έχουν στερηθεί την ελευθερία τους διότι εξέφρασαν ελεύθερα τη γνώμη τους, καλεί για άλλη μία φορά τις κουβανικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους πολιτικούς κρατουμένους.

Η ΕΕ, εν αναμονή θετικής απάντησης εκ μέρους των κουβανικών αρχών και έχοντας υπόψη τις επανειλημμένες καταγγελίες σχετικά με τις κακές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων με σοβαρά προβλήματα υγείας, απευθύνει έκκληση προς τις κουβανικές αρχές ώστε, κατά το μεσολαβούν διάστημα, οι κρατούμενοι να μην υποφέρουν αναίτια και να μην υπόκεινται σε απάνθρωπη μεταχείριση"».

Ομως η ανακοίνωση της Ελληνικής Προεδρίας, που δείχνει την απόλυτη ευθυγράμμιση με τις αρχές που επιτάσσουν οι ΗΠΑ έναντι του Νησιού της Επανάστασης, μέρος ενός ενορχηστρωμένου σχεδίου ανατροπής όπως αποκαλύφθηκε, δε σταματά στις λεκτικές νουθεσίες και εκκλήσεις, αλλά προχωρά ένα βήμα επιπλέον: διπλωματικές κυρώσεις έναντι της Κούβας. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει: «Δεδομένης της σημερινής κατάστασης στην Κούβα, η ΕΕ αποφασίζει ομόφωνα:

  • να περιορίσει τις διμερείς κυβερνητικές επισκέψεις υψηλού επιπέδου - να περιορίσει την προβολή της συμμετοχής των κρατών μελών σε πολιτιστικές εκδηλώσεις
  • να καλεί Κουβανούς αντιφρονούντες σε εορτασμούς εθνικών επετείων - να προβεί σε επαναξιολόγηση της κοινής θέσης της ΕΕ».

Στο τέλος της ανακοίνωσης διευκρινίζεται επίσης ότι οι προσχωρούσες χώρες Κύπρος, Δημοκρατία της Τσεχίας, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Δημοκρατία της Σλοβακίας και Σλοβενία, οι συνδεδεμένες χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, προσυπογράφουν την παρούσα δήλωση.

Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία. Η «σύμπραξη» της ΕΕ με τις ΗΠΑ είχε διαγνωστεί στη συμμόρφωση στη «γραμμή» των ΗΠΑ στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όπου από κοινού αλλά τελικά επί ματαίω προσπάθησαν να υπάρξει μία καταδικαστική απόφαση για την Κούβα, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κύριο εργαλείο επέμβασης. Λίγες μέρες αργότερα, υπήρξε ανακοίνωση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου εκφραζόταν επίσης η ανησυχία της «για τις ενέργειες των κουβανικών αρχών» και για το λόγο αυτό ανακοινωνόταν το πάγωμα της επίσημης αίτησης προσχώρησης στη Συμφωνία Κοτονού που υπέβαλε η Κούβα τον περασμένο Γενάρη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμενόταν να γνωμοδοτήσει σχετικά με την αίτηση τον Ιούνη. Τότε, η απάντηση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν σαφής. Απέσυραν επισήμως την αίτηση προσχώρησης στη Συμφωνία του Κοτονού, ενώ κατά την ανακοίνωση τονιζόταν ότι η «Κούβα επιθυμεί να υπάρχουν διμερείς σχέσεις με την ΕΕ, αλλά να στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό».

Αυτό ακριβώς που είχε τονίσει και ο υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε κατά τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΕΕ στην Αβάνα στις αρχές Απρίλη και αφού είχαν μεσολαβήσει τα γεγονότα της φυλάκισης των «75», που σήμερα θεωρούνται «κατακριτέες ενέργειες». Φυσικά τότε, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Πουλ Νίλσεν, που ήταν παρών, είχε τονίσει ότι «ανοίγουμε μία νέα εποχή στις σχέσεις μας». Ισως αυτός είναι ο τρόπος. Κυρώσεις και άμεση επέμβαση στα εσωτερικά ενός άλλου κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ