Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 61
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί σε μάχες

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Στις «πιο πολύνεκρες μάχες εδώ και πάνω από ένα χρόνο» με άνδρες πιστούς στο έκπτωτο καθεστώς των Ταλιμπάν ενεπλάκησαν δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού στο Νότιο Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο ημέρες: ο απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς Ταλιμπάν και 9 από πλευράς κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι μάχες έγιναν μετά από «πολιορκία» των κυβερνητικών δυνάμεων σε τρία χωριά που η Καμπούλ θεωρεί «κρησφύγετα» μαχητών Ταλιμπάν: τη Νιμακάι, το Ποπουλμάζι και το Χανανζάι. Και στα τρία αυτά χωριά ξέσπασαν μάχες, με τους αντικυβερνητικούς να χρησιμοποιούν «βαρέα πολυβόλα και ρουκέτες», σύμφωνα με τοπικό διοικητή.

Ωστόσο, η επίσημη εκδοχή των γεγονότων δεν έχει αναγκαστικά και μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα: οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παραδέχονται ότι δε γνωρίζουν ποιους σκότωσαν: Ταλιμπάν; Μέλη της αλ Κάιντα; Μαχητές πιστούς στον Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, πρώην ευνοούμενο της πακιστανικής ISI και της CIA;

Σε άλλες εξελίξεις σχετικά με το Αφγανιστάν:

  • Η κυβέρνηση της Ρωσίας πρόσφερε «την υποστήριξή της» στην ανάληψη «ειρηνευτικής αποστολής» του ΝΑΤΟ στη χώρα τον Αύγουστο, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα.
  • Ο Χαμίντ Καρζάι, διορισμένος (από τις ΗΠΑ) «πρόεδρος» του Αφγανιστάν, αποχώρησε από το Λονδίνο όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, με τον οποίο συζήτησε την «ανοικοδόμηση» της χώρας και την «εξάλειψη» της παραγωγής ηρωίνης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών Ντέιβ Μπλάνκετ, ο Καρζάι δέχτηκε μαζική «επιστροφή προσφύγων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ