Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 61
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Προσπάθεια διάλυσης βασκικού κόμματος

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΜΠΙΛΜΠΑΟ.--

Συνέχισε την προσπάθειά της η κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, να θέσει εκτός νόμου το ριζοσπαστικό βασκικό κόμμα «Sozialista Abertzaleak», που θεωρείται η συνέχεια του κόμματος Μπατασούνα.

Χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόυ, απείλησε τον πρόεδρο της βασκικής Βουλής Χουάν Μαρία Ατούτσα, ότι αν δε διαλύσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του «Sozialista Abertzaleak», σύμφωνα με τις πρόσφατες επιταγές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, θα υποστεί τις συνέπειες αφού θα υπάρξουν «θεσμικές επιπλοκές τεραστίων διαστάσεων». Πάντως χτες οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κεντροδεξιών εθνικιστικών κυβερνώντων κομμάτων της Χώρας των Βάσκων, «PNV» και «ΕΑ», ψήφισαν κατά της τροπολογίας που θα επέτρεπε στο τοπικό Κοινοβούλιο να διαλύσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του «Sozialista Abertzaleak».

Την Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας είχε καλέσει τον πρόεδρο της βασκικής Βουλής να διαλύσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του «Sozialista Abertzaleak» μέχρι τη Δευτέρα. Τέλος η οργάνωση ΕΤΑ ανέλαβε τελικά την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια της προηγούμενης Παρασκευής στην πόλη Σανγκουέσα από την οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ