Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΟΧΙ της «Χαμάς» στο διάλογο με Αμπάς

«Θα επιμείνουμε στο διάλογο, δε θα χρησιμοποιήσουμε βία για να λύσουμε κανένα ενδοπαλαιστινιακό ζήτημα» τόνισε, μετά την ανακοίνωση αποχώρησης της «Χαμάς» από το τραπέζι των συνομιλιών, ο Παλαιστίνιος υπουργός Ζιάντ Αμπού Αμρ

Η κατεδάφιση των σπιτιών στη Ράφα έγινε αμέσως μετά τη συμφωνία στην Ακαμπα

Associated Press

Η κατεδάφιση των σπιτιών στη Ράφα έγινε αμέσως μετά τη συμφωνία στην Ακαμπα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Με τις δηλώσεις που έκανε μετά τη σύνοδο της Ακαμπα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός ακύρωσε κάθε διάλογο μεταξύ της Π. Αρχής και των οργανώσεων. Δεσμεύτηκε να καταθέσουμε εμείς τα όπλα, αλλά δεν ανέφερε λέξη για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων και για το μέλλον της Ιερουσαλήμ. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η αντίσταση θα συνεχιστεί».

Με αυτά τα λόγια, ο πνευματικός ηγέτης της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, προϊδέασε για αυτό που, λίγο αργότερα, ανακοίνωσε επισήμως η ηγεσία της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης: η «Χαμάς» αποχωρεί από το διάλογο με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό. Ο Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης, τόνισε ότι «πλέον δεν έχει κανένα νόημα αυτή η συζήτηση» και κάλεσε τα μέλη και τους υποστηρικτές της οργάνωσης να διαδηλώσουν, χτες το απόγευμα, σε όλους προσφυγικούς καταυλισμούς και τις πόλεις ενάντια στις δεσμεύσεις του Μαχμούντ Αμπάς για «αποστρατιωτικοποίηση» της Ιντιφάντα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πρώτες διαδηλώσεις, σε Ράφα, Κχαν Γιουνίς ήταν ογκώδεις.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Ζιάντ Αμπού Αμρ, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους και να αποκλιμακώσει την ενδο-παλαιστινιακή ένταση. Ο Αμρ εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο διαλόγου, τόνισε ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός θα επιδιώξει, μέσα στο Σαββατοκύριακο, να συναντηθεί και με εκπροσώπους της «Χαμάς», όπως και όλων των υπολοίπων οργανώσεων, και κατέστησε σαφές ότι «η παλαιστινιακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μη χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της βίας ή της ισχύος για να λύσει εσωτερικά ζητήματα».

Παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος της έτερης ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζιχάντ», ο Μοχάμεντ αλ Χίντι, εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει οι οργανώσεις να συναντήσουν τον πρωθυπουργό προκειμένου να τους εξηγήσει γιατί καταδίκασε την παλαιστινιακή αντίσταση, ενώ δεν έκανε καμία νύξη για την ισραηλινή κατοχή στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο στην Ακαμπα». Ο αλ Χίντι υποστήριξε ότι όλες οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν λάβει, τα τελευταία 24ωρα, χιλιάδες επιστολές από συγγενείς και εκπροσώπους Παλαιστινίων αιχμαλώτων, οι οποίες καλούν τις οργανώσεις να διακόψουν το διάλογο με τον Αμπάς, γιατί «εγκατέλειψε τους Παλαιστινίους φυλακισμένους στην τύχη τους».

Εκτός από τις δηλώσεις του Ζιάντ Αμπού Αμρ, η παλαιστινιακή κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε καμία επίσημη αντίδραση, μέχρι χτες βράδυ, ενώ εκτιμάται ότι σήμερα, πιθανώς, θα εξετάσει το θέμα στην τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Κανένα σχόλιο δεν έγινε ούτε από την ισραηλινή πλευρά.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε ότι σκότωσε δύο μέλη της «Χαμάς» στην Τουλκαρέμ, της Δ. Οχθης. Επίσης, η ισραηλινή αστυνομία εμφανιζόταν πεπεισμένη ότι ένα ζευγάρι νεαρών Εβραίων που βρέθηκε νεκρό κοντά στον εποικισμό Ιβέν Σπιρ, στην Ιερουσαλήμ, δολοφονήθηκε από Παλαιστινίους. Τέλος, η οργάνωση «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση», που εδρεύει στη Δαμασκό, με ανακοίνωσή της ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση όλμων εναντίον του εποικισμού Γκους Κατίφ, χτες το πρωί. Είναι η πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα, που η συγκεκριμένη οργάνωση πραγματοποιεί επίθεση εντός των παλαιστινιακών εδαφών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσημα πρωθυπουργός ο Ράμι Χαμντάλα (2014-05-30 00:00:00.0)
Ισραηλινό «όχι» στην παλαιστινιακή κυβέρνηση (2007-03-16 00:00:00.0)
Οξύνεται η παλαιστινιακή οργή και οι ισραηλινές απειλές (2003-08-23 00:00:00.0)
Συλλήψεις και μέτρα αναγγέλλει ο Αμπάς (2003-08-21 00:00:00.0)
Εντείνονται οι εισβολές και οι ανακαταλήψεις (2002-05-29 00:00:00.0)
Σκληρές συγκρούσεις στο "τριήμερο οργής" για τον εποικισμό (1999-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ