Κυριακή 15 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Φιντέλ Κάστρο

Γρηγοριάδης Κώστας

Πόσες φορές δεν προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν ή προέβλεψαν το θάνατό του εξαιτίας του γήρατος ή ασθενειών; Μυριάδες...

Ομως, παραμένει θαλερός, δηλώνοντας και απαντώντας σε όσους προσπαθούν να απομονώσουν την Κούβα: «Επιθυμούμε να ζούμε εν ειρήνη, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή από την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας»...

Ο Φιντέλ κατήγγειλε την επαίσχυντη ανακοίνωση της προεδρεύουσας της ΕΕ, δηλαδή της Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι διπλωματικές κυρώσεις συνιστούν σαφή παρέμβαση στα εσωτερικά ενός άλλου κράτους. Μάλιστα, με τον χαρακτηριστικό και καυστικό του τρόπο, δήλωσε ότι η πρόσφατη έγκριση διπλωματικών κυρώσεων κατά της Αβάνας αποφασίστηκε «από μία ΕΕ σε κατάσταση μέθης» ή αποτελεί απλώς ένα ακόμη δείγμα «ευρωκεντρικού ναρκισσισμού».

Καυτηρίασε τη στάση ορισμένων χωρών και ειδικά των «μαφιόζων και φασιστών» ηγετών της Ισπανίας και της Ιταλίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αντίστοιχα, που όχι μόνον ασκούν πιέσεις εντός της ΕΕ, αλλά και παρεμβαίνουν άμεσα στα εσωτερικά της Κούβας με τη στήριξη και τη χρηματοδότηση «ομάδων αντιφρονούντων».

«Οποιαδήποτε προσπάθεια να πιέσουν την Κούβα θα πέσει στο κενό. Κανείς δεν μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας», διαβεβαίωσε ο Φιντέλ, κλείνοντας την τετράωρη ομιλία του. Ομιλία που αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την Αβάνα, όταν ένα εκατομμύριο κάτοικοι της πρωτεύουσας δήλωναν: «Κάτω ο φασισμός»! «Ζήτω ο σοσιαλισμός»!


Χρ. Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ