Κυριακή 15 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ 19 - 22 ΙΟΥΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ξεκινάμε, πάμε Θεσσαλονίκη, δε θα λείψει κανείς!

Ξεκινάμε, λοιπόν. Πάμε Θεσσαλονίκη. Στο ρυθμό της οποίας χτυπά ήδη η καρδιά των Ελλήνων εργαζομένων. Στον ίδιο ρυθμό, που χτυπούσε πριν εφτά σχεδόν δεκαετίες η καρδιά των ηρωικών καπνεργατών και των αγωνιστών του Μάη του '36. Στο ίδιο μονοπάτι, των μεγάλων λαϊκών και δημοκρατικών αγώνων της δεκαετίας του '60.

Με τον ίδιο ρυθμό που χτυπούσε σε όλον τον 20ό αιώνα η καρδιά της εργατικής τάξης, μέσα στους αγώνες για το μεροκάματο, το 8ωρο, τα δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια σε ντόπιους εκμεταλλευτές και ξένους δυνάστες.

Αυτή τη βαριά και πολύτιμη παράδοση συνεχίζουν σήμερα οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, της Παναγροτικής Συσπείρωσης, της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, το σύνολο των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο κίνημα «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Πάμε, λοιπόν, ξεκινήσαμε, διαδηλώνουμε. Ολοι: οι εργαζόμενοι της χώρας, με τα 23 ευρώ και κάτι ψιλά βασικό μεροκάματο. Εμείς, που στο τέλος της δεύτερης βδομάδας, βλέπουμε το μηνιάτικο να αποσώνει. Εμείς, που μετράμε το χρόνο, όχι με το ρολόι, αλλά με τις χαμένες μέρες και τα χρόνια στα γκέτο της εργοδοσίας.

Διαδηλώνουμε όλοι εμείς, οι άνεργοι. Και είμαστε πολλοί. Αυτοί που ξεροσταλιάζουμε κάθε μέρα έξω από τα Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας, στα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης, συμπληρώνοντας δελτία και δελτία. Εμείς που «σκοτώνουμε» το χρόνο και την προσωπικότητά μας κρεμασμένοι στις αγγελίες για εργασία. Εμείς, με το επίδομα - όταν το παίρνουμε - των 11 ευρώ, φτάνει δε φτάνει για ένα βραδινό καφέ...

«Υποδεχτήκαμε» την Ελληνική Προεδρία στο Ναύπλιο...και πάμε για τη Θεσσαλονίκη
«Υποδεχτήκαμε» την Ελληνική Προεδρία στο Ναύπλιο...και πάμε για τη Θεσσαλονίκη
Διαδηλώνουμε εμείς οι απολυμένοι, κλωστοϋφαντουργοί και κλωστοϋφαντουργίνες, μεταλλωρύχοι και εμποροϋπάλληλοι. Εμείς, οι βιομηχανικοί εργάτες στην «ΑΓΝΟ», στα πετρέλαια, στον «Παπαστράτο», που με το «colpo grosso» της ιδιωτικοποίησης και των εξαγορών, μας προσφέρουν θυσία στο θεό του κέρδους.

Διαδηλώνουμε άντρες και γυναίκες, νέοι και γέροι, μαζί με τα παιδιά μας. Γιατί για τα παιδιά μας διαδηλώνουμε. Γι' αυτά που αντί για οχτάωρο παίρνουν, σαν έπαθλο ολυμπιακό, τα τρίωρα και τα τετράωρα για ένα κομμάτι ψωμί. Αντί για σταθερή δουλιά, «κληρονομούν» το άγχος, την ανασφάλεια, την απόρριψη και την απαξίωση.

Διαδηλώνουμε, στον ίδιο δρόμο, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες με το πιστόλι των χρεών στον κρόταφο, ξεκληρισμένοι αγρότες, «χτυπημένοι» από το χαλάζι των ποσοστώσεων και των ευρω-ενωσιακών προστίμων. Διαδηλώνουμε γιατί αντί για την αγορά των 350 εκατομμυρίων, εισπράττουμε την αγορά των απαγορεύσεων, των μαζικών εισαγωγών και των «εξαγωγών» των υπερκερδών της πλουτοκρατίας. Διαδηλώνουμε γιατί υποκριτικά μιλούν για αύξηση της παραγωγικότητας, μόνο που η παραγωγικότητα του αγρότη τιμωρείται με πρόστιμα.

Διαδηλώνουμε όχι μόνο γι' αυτό που βιώνουμε, αλλά και γι' αυτά που έρχονται. Και τα χειρότερα που έρχονται δεν πέφτουν από τον ουρανό. Τα φέρνουν στα δερμάτινα ντοσιέ τους ο Σημίτης και ο Πρόντι, ο δεξιός Μπερλουσκόνι και ο αριστερός Σρέντερ. Τα ψηφίζουν ο Αθνάρ και ο Μπλερ, οι φιλελεύθεροι και οι σοσια-ληστές, τα αποδέχονται και τα στηρίζουν με διαχειριστικές κορόνες η ΝΔ και ο ΣΥΝ των ακίνητων κινημάτων...

Διαδηλώνουμε ενάντια στην Ευρώπη τους. Την Ευρώπη που οικοδομούν «αριστεροί» και δεξιοί, κεντρώοι και φιλελεύθεροι. Νέοι και παλιοί απολογητές του καπιταλισμού, της ανταγωνιστικότητας και της «ανάπτυξης» με κέρδη για τους λίγους, ανεργία και φτώχεια για τους πολλούς. Διαδηλώνουμε κατά της Ευρώπης του κεφαλαίου, της φτηνής εργατικής δύναμης, των ακριβών καταναλωτικών προϊόντων και των χαμηλών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Καταδικάζουμε την ενιαία αγορά της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας. Δεν αποδεχόμαστε τις συντάξεις πείνας, με συνταγή αλα-Κομισιόν, την καταναγκαστική εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα, ένα βήμα πριν και μέσα στον τάφο.

Γυρίζουμε την πλάτη στον ενιαίο χώρο των απαγορεύσεων, των διώξεων, της εργοδοτικής ασυδοσίας, της καταστολής, των ευρω-ενταλμάτων.

Γκρεμίζουμε το κάστρο του ρατσισμού, του κοινωνικού εκφυλισμού, της υποκουλτούρας που φυλακίζει και πνίγει τους εθνικούς πολιτισμούς, που τσαλαπατά και ισοπεδώνει τη λαϊκή και εργατική κουλτούρα, που σπέρνει τη διχόνοια και καλλιεργεί τους νέους εθνικισμούς του 21ου αιώνα. Δε θα γίνουμε σκλάβοι στην ευρωπαϊκή τους γαλέρα.

Πολεμάμε το νέο ΝΑΤΟ, τον πάνοπλο χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού. Εχουμε τα δικά μας όπλα. Την αλληλεγγύη, την ενότητα, την αποφασιστικότητα, τον σωστό προσανατολισμό των ταξικών δυνάμεων. Μας ενώνουν τα κοινά συμφέροντα εργατιάς, αγροτιάς, των ΕΒΕ και της νεολαίας. Μας κρατούν στις επάλξεις οι ίδιες αγωνίες. Γιατί μας πονάνε τα ίδια καρφιά. Γιατί στο σταυρό του μαρτυρίου της ανεργίας και της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της ανέχειας, του κοινωνικού περιθωρίου, μας σταυρώνει το ίδιο χέρι.

Με όλες τις δυνάμεις του αγώνα συγκεντρωμένες στη Θεσσαλονίκη παλεύουμε για την ανατροπή των πολιτικών του κεφαλαίου. Με τον αγώνα μας ανοίγουμε το δρόμο για έναν άλλο κόσμο. Εναν κόσμο που θα κερδίζουν μόνο οι εργαζόμενοι. Εναν κόσμο πραγματικό, όπου τα κέρδη θα τοποθετηθούν στα μουσεία της προϊστορίας, μαζί με τους καπιταλιστές.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα για κοινό συντονισμένο αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική (2024-02-06 00:00:00.0)
Να μη στεριώσουν τα ποδάρια των δολοφόνων στα Βαλκάνια (2019-01-25 00:00:00.0)
Από σχολείο σε σχολείο οργανώνεται ο αγώνας (2008-12-11 00:00:00.0)
Ποιος θα μου το πληρώσει... (2007-06-15 00:00:00.0)
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ Σ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (2005-12-24 00:00:00.0)
«Τρομοκρατούμε τους ΝΑΤΟτρομοκράτες» (2000-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ