Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηχοι του κόσμου στην Κρήτη

Ρος Ντέιλι
Ρος Ντέιλι

Παραδόσεις πολλών χωρών θα «φιλοξενηθούν» στην Κρήτη, στο μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ρος Ντέιλι, στο Χουδέτσι Ηρακλείου. Ο μουσικός του κόσμου υποδέχεται καλλιτέχνες από τις Ινδία, Αφγανιστάν, Τουρκία, Βουλγαρία και Ελλάδα, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε ξεχωριστές μουσικές δηλώσεις και σεμινάρια (σε συνεργασία με τη δημοτική επιχείρηση του Δήμου «Ν. Καζαντζάκη»). Παραδοσιακοί ήχοι από μακρινές χώρες θα συνοδεύσουν φέτος όσους θα βρεθούν στον εκπληκτικό χώρο των μουσικών εκδηλώσεων, μπροστά από το μουσείο σπάνιων παραδοσιακών οργάνων, από όλον σχεδόν τον κόσμο. Οι Ελληνες καλλιτέχνες θα συμμετέχουν σε συναυλίες αφιερωμένες στην κρητική μουσική, καθώς και σε μουσικό αφιέρωμα στη μνήμη του Ν. Ξυλούρη.

Από σήμερα μέχρι την Κυριακή φιλοξενούνται οι «Καμπούλ Ρέιντιο Ανσάμπλ» (Αφγανιστάν), συγκρότημα που διατηρεί ζωντανή την πλούσια μουσική παράδοση της ταλαιπωρημένης χώρας. Ακολουθούν: 1-7/7 η Ινδή Κάλα Ράμνατ (βιολί) που θα παρουσιάσει κομμάτια της βορειοϊνδικής κλασικής μουσικής παράδοσης, συνοδεία του Σ. Μπανερτζί (τάμπλα ). 12-18/7 ο Τούρκος Μεμέτ Ερενλέρ, (κορυφαίος δεξιοτέχνης στο σάζι), σε σόλο ρεσιτάλ με κομμάτια της τουρκικής λαϊκής μουσικής. (23/7) Ο Στέλιος Πετράκης, ξεχωριστός μουσικός της νέας γενιάς της κρητικής μουσικής, μαζί με τον Πέρση Μπιτζάν Σεμιρανί (κρουστά). Οι δύο μουσικοί παρουσιάζουν δικές τους δημιουργίες όπου συναντιούνται οι μουσικές παραδόσεις των χωρών τους. Μαζί τους οι: Βασίλης Σταυρακάκης, Γιώργος Ξυλούρης, Περικλής Παπαπετρόπουλος και ο Ρ. Ντέιλι.

Στις 30/7 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των καλύτερων Ελλήνων εκπροσώπων του λαούτου: Χρίστος Ζότος (Ηπειρος), Σωκράτης Σινόπουλος και Περικλής Παπαπετρόπουλος (λαούτο πολίτικο), Γιάννης και Γιώργος Ξυλούρης (Κρήτη), Μιχάλης Τζογανάκης (Κρήτη). Στις 6-12/8 οι Νετσάτι Τσελίκ (ούτι) και Χαλίλ Καραντουμάν (κανονάκι), σπουδαίοι εκπρόσωποι της οθωμανικής κλασικής μουσικής, με τετραμελές τουρκικό συγκρότημα θα παρουσιάσουν συνθέσεις από το 16ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Μουσικό αφιέρωμα στον Ν. Ξυλούρη
Μουσικό αφιέρωμα στον Ν. Ξυλούρη
Στις 25/8 θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, με έμφαση στο συνθετικό έργο του. Οι Γιώργος και Γιάννης Ξυλούρης επιμελήθηκαν ένα πρόγραμμα με μουσική του Ν. Ξυλούρη και με Ριζίτικα τραγούδια. Στις 6-12/9 θα φιλοξενηθεί ο κορυφαίος δεξιοτέχνης της βουλγάρικης λύρας (γκαντούλκα), Γκεόργκι Πετρόφ, που με πενταμελές συγκρότημα θα παρουσιάσει σκοπούς και τραγούδια της Βουλγαρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ