Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Στο «κόκκινο» η αποασυλοποίηση

Εντονος προβληματισμός για το τι θα γίνει μετά το τέλος της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Η απάνθρωπη γύμνια της επαρχίας και των νησιών της χώρας σε δομές ψυχικής υγείας όλων των επιπέδων, που ανοίγει το δρόμο στην ασύδοτη επιχειρηματική δράση, στα πλαίσια των κατευθύνσεων του «Ψυχαργώς» και ο προβληματισμός για το τι θα γίνει μετά το τέλος της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση των λεγόμενων δομών αποασυλοποίησης, αναδείχτηκαν χτες, στα πλαίσια συνεδρίου που γίνεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ).

Θέμα του συνεδρίου, που ξεκίνησε προχτές Πέμπτη, είναι: «Εκφραση των απόψεων των χρηστών και των οικογενειών τους στις στρατηγικές κατευθύνσεις μετασχηματισμού των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής». Οι γονείς και οι χρήστες θα μιλήσουν σήμερα.

Στο συνέδριο υπογραμμίστηκε από τους εκπροσώπους και προέδρους των ΠεΣΥΠ Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Κυκλάδων η υγειονομική γύμνια της επαρχίας και ιδιαίτερα των νησιών σε δομές ψυχικής υγείας και κυρίως η παντελής απουσία δομών για την ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων. Αποτέλεσμα είναι το βάρος της ψυχιατρικής φροντίδας να επωμίζεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου και εκεί, όμως, οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Ενδεικτική ήταν η εισήγηση της προέδρου του ΠεΣΥΠ Κυκλάδων Α. Τσάμη - Μωραϊτάκη, η οποία τόνισε ότι οι Κυκλάδες βρίσκονται στο μηδέν, αφού για 24 νησιά η μοναδική οργανωμένη ψυχιατρική δομή, και αυτή τραγικά υποστελεχωμένη, βρίσκεται στο νοσοκομείο της Σύρου.

Παρ' όλα αυτά, όπως προέκυψε απ' τις εισηγήσεις, στα πλαίσια του «Ψυχαργώς» σχεδιάζεται και γι' αυτές τις περιοχές, η δημιουργία δομών με την άμεση πριμοδότηση των ιδιωτών και των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Η απουσία ακόμα και προγραμματισμού για την ανάπτυξη των λεγόμενων κοινοτικών δομών, που θα αντικαταστήσουν τα ψυχιατρεία της χώρας, που σχεδιάζεται να κλείσουν, η πανσπερμία προγραμμάτων για τα οποία υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με σύντομη ημερομηνία λήξης αναδείχτηκε στο τραπέζι με τις τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων.

Τόσο από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ παιδοψυχίατρο Στ. Μπαγκλέζο, όσο και από τον βουλευτή της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη, τέθηκαν ερωτήματα για το μέλλον των λεγόμενων δομών αποασυλοποίησης, με δεδομένο ότι η χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκά κονδύλια λήγει οριστικά το 2006 και σήμερα το 85% των κονδυλίων δε διατίθενται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις (κτίρια, υποδομές κλπ.), αλλά για βραχυπρόθεσμα λειτουργικά έξοδα. Δίνοντας διευκρινίσεις για το θέμα, η Π. Μαυρατζώτου, διευθύντρια της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι η χρηματοδότηση των δομών δεν έχει ορίζοντα το 2006, αλλά πολύ νωρίτερα! Η συγχρηματοδότηση για τις δράσεις αποασυλοποίησης, τόνισε, καλύπτει 18 μήνες, για δε τις κοινοτικές δομές είναι μόλις για 12 μήνες. Η ίδια, βέβαια, είπε ότι η χρηματοδότηση τέτοιων δομών συνεχίζεται από το υπουργείο Υγείας, και ανέφερε ενδεικτικά τον Ξενώνα Αυτιστικών Παιδιών Λάρισας, η χρηματοδότηση του οποίου, μέσω του «Ψυχαργώς», έληξε πριν δυο μήνες.

Για απαράδεκτη προχειρότητα στη διαδικασία της αποασυλοποίησης, μίλησε ο Ν. Κακλαμάνης. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, όπως προκύπτει από σχετική απάντηση του υπουργείου Υγείας στη Βουλή, προωθείται το κλείσιμο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε πρόβλεψη για τις δαπάνες μετατροπής του σε Αστικό Κέντρο Υγείας. Και, το χειρότερο, το υπουργείο απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το δίκτυο κοινοτικών υπηρεσιών, που θα αντικαταστήσουν το Παιδοψυχιατρικό στην παροχή υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας προς τον παιδικό - εφηβικό πληθυσμό της Αττικής. Το γεγονός παραδέχτηκε ξεκάθαρα ο διοικητής του ΠΝΑ Στ. Στυλιανίδης, ο οποίος προήδρευε στο τραπέζι.

Πέρα απ' τα όποια ερωτηματικά, βέβαια, ο Ν. Κακλαμάνης υπογράμμισε τη θέση του κόμματός του, που φέρνει την ιδιωτικοποίηση στην Ψυχική Υγεία απ' την πίσω πόρτα, για αναζήτηση συμμαχιών και συνεργασιών με τις λεγόμενες ΜΚΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απλήρωτοι έξι μήνες(2008-07-16 00:00:00.0)
Πάλη ενάντια στην επιχειρηματική δραστηριότητα(2007-03-07 00:00:00.0)
«Αποασυλοποίηση» - χρυσωρυχείο για τους ιδιώτες(2005-08-14 00:00:00.0)
«Αμόκ» για τα κοινοτικά κονδύλια(2005-02-08 00:00:00.0)
Διάλυση διά της μεταφοράς κλινικών(2004-05-18 00:00:00.0)
Τσιμουδιά για τα κονδύλια(2003-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ